Venkovské domy se zelenou střechou přestavěné ze starých vodních nádrží jsou pěkným příkladem toho, že ekologická tak zvaná trvale udržitelná architektura nemusí být extrémně drahá ani konstrukčně náročná.

V zájmu ušetření obrovského množství zdrojů použitých na vytvoření dvou betonových vodních nádrží společnost Bishopsrock Properties z Velké Británie objednala vypracování návrhu přeměny těchto objektů na obytné domy. Této výzvy se chopil manchesterský ateliér Ian Simpson Architects. Ateliér z vodních nádrží vytvořil krásný venkovský dům se zelenou střechou, který má nejen působivě nízkou tepelnou spotřebu, ale zároveň podporuje biodiverzitu lokality nedaleko Gastangu v severním Lancashire.

Střešní konstrukce vytvořená z obloukovitě zaoblených dřevěných konstrukcí je pokrytá přírodní trávou, která budovu chrání a izoluje, a přitom zaručuje, že dokonale a nevtíravě zapadá do okolního prostředí. Dostatek denního světla do interiéru domu přivádí střešní okna, fotovoltaické panely pak večer zajišťují potřebnou elektřinu potřebnou ke svícení.

Maximální efektivnost využití tepla, které je odčerpáváno ze země, zaručuje kvalitní izolace stěn i střechy. Ani navzdory celoskleněné přední stěně domu nehrozí stavbě přehřívání ze slunečního záření.

Tento úžasný objekt je perfektním příkladem enviromentálně přátelské a trvale udržitelné architektury. Zřejmě i z toho důvodu se investoři rozhodli použít tyto objekty jako vzorové domy, které by zároveň měly posloužit rozvoji turistiky a ekonomiky dané lokality.

-pan-

Foto: www.placenorthwest.co.uk