Villa Welpeloo v holandském městě Roombeek je výsledkem unikátního přístupu k řešení bydlení. Architekti Jan Jongert a Jeroen Bergsma z holandského architektonického studia 2012Architects se rozhodli, že na věc půjdou opačně než obvykle. V první fázi projektu prozkoumali možnosti daného regionu, jaké nabízí odpadové materiály, které by se daly ke stavbě použít – recyklovat. Zohledňovali přitom i vzdálenosti zdrojů takovýchto „surovin“ tak, aby co možná nejvíce redukovali náklady a spotřebu energií při transportu. Všechny svoje objevy zaznamenávali a hledali v nich inspiraci a nové impulzy pro design domu, ale i interiéru.

Výsledek tohoto experimentu je skutečně pozoruhodný. Kromě několika vnitřních příček a izolačních skel, je vila prakticky celá vyrobená z recyklovaných materiálů. Konstrukce domu tvoří 60 % recyklovaných materiálů a v interiéru jich bylo použito dokonce až 90 %.

Všechny tyto suroviny našly v opuštěných továrnách a jiných budovách v okruhu patnácti kilometrů. Nosná ocelová konstrukce domu pochází z masivních kovových strojů na výrobu textilu. Fasáda je obložená dřevěnými látkami z rozebraných kotoučů na kabely. (Jedná se o typický holandský způsob zateplování domů známý jako Plato.) Kuchyňská linka byla vyrobená ze starých billboardů, staré deštníky se zase využily na výrobu unikátních halogenových lamp a tak dále. Na první pohled se přitom vůbec nedá rozeznat, že jde o dům postavený z recyklovaných materiálů.

Nápad stavět z odpadových materiálů dostali mladí architekti ještě jako studenti na univerzitě v Delfte. „Využívali jsme odpad k výrobě našich malých modelů. Potom jsme si řekli: Proč to nevyužít i pro skutečnou stavbu?“ vzpomíná Jongert.

Už jejich první pokus o stavbu domu z odpadových materiálů dopadl mimořádně úspěšně a není žádných pochyb o tom, že nezůstane jediným případem. Nový koncept, který vyvinuli, pojmenovali principem recyklicity a odborníci ze světa stavitelství mu dávají velké perspektivy do budoucnosti.