Řekl o své představě architektury v roce 1996 slavný brazilský architekt Oscar Niemeyer. Už před téměř dvaceti lety byl ve věku, kdy jeho vrstevníci umírají, v nejlepším případě jsou již na zaslouženém odpočinku, mnohdy odkázaní na pomoc druhých. Přestože Oscara Niemeyera se také jako každého dotklo stáří s jeho průvodními nemocemi, je jeho mysl nezdolná a on stále vytváří další architektonické projekty. Celkem má na svém kontě na 600 projektů. Za svůj život dostal řadu mezinárodních ocenění, nejdůležitější je Pritzkerova cena - což je jakási Nobelova cena pro architekty.

Narodil se v neuvěřitelném roce 1907 v Rio de Janeiru v židovské rodině. Studoval Školu krásných umění, kterou ukončil v roce 1934 s titulem inženýr architekt. Zpočátku pracoval v architektonickém studiu dokonce zadarmo, jen aby se mohl věnovat milované práci.

Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Už o dva roky později bylo studio pověřeno prací na projektu nové budovy ministerstva školství a konzultantem této stavby se stal nejvýznamnější architekt nové doby Le Corbusier. Mladý Oscar Niemeyer byl jeho vizemi okouzlen a na počátku své cesty se stal jeho spolupracovníkem a následovníkem. Velmi brzy však našel vlastní pohled na architektonickou tvorbu, a díky tomu se stal zakladatelem moderní brazilské architektury. K jeho významným projektům patří například centrála OSN v New Yorku z roku 1952, koncepce hlavního města Brazílie - Brasilia s řadou pozoruhodných staveb - vše vznikalo v letech 1957 - 1964.

V 70. letech ohromila veřejnost například budova nakladatelství Mondadori v Miláně, kde pět pater jakoby visí od stropu a po délce fasády jsou nepravidelně rozmístěné sloupy. I ve stáří projektoval úžasné věci, k významným patří například elegantní pojetí letního pavilonu Serpentine gallery v Londýně.

V roce 2010 vytvořil pro Itálii Auditorium pro 406 posluchačů na svazích městečka Ravello 50 km od Neapole. Jedinečnost stavby spočívá v tom, že posluchači hudby se mohou dívat ze skály na mořskou hladinu.

V roce 2011 - tedy v roce svých stotřetích narozenin, uvedl do života další dvě stavby - Kulturní centrum Oscara Niemeyera v severošpanělském Avilés, které se prezentuje oblými futuristickými tvary a je složené z několika avantgardních budov propojených můstky. Barevně zde dominuje bílá v kombinaci se žlutou, tvarově jde o vlnu, kouli, obří lucernu, na níž dominuje modré prosklení. Zajímavá je i vnitřní kopule s chapadlovitými paprsky (klenbou) a na ní v proudu zelenomodré vlny stojící anděl. Na jedné ze staveb v podobě žluté vlny je obří jen lehce naznačená kresba ležící ženy.

Druhou stavbou je Muzeum Oscara Niemeyera, které bylo otevřeno k jeho 103. výročí v městě Niterói nedaleko Ria de Janeira. I tuto šnekovitou budovu na vodní ploše o rozloze 1500 m² sám projektoval.

Foto: www.isifa.com