Vrak starého letadla je k ničemu. Dá se pořídit extra levně - například americký architekt David Hertz si ho koupil za pouhých čtyři sta čtyřicet tisíc korun. A co s ním? Co jiného, než využít kvalitní materiál, ze kterého se vyrábí letadla, pro stavbu luxusní rezidence!

Boeing 747 se vyrábí ze špičkových slitin - musí přece vydržet obrovské zrychlení a podmínky při letu rychlostí přes 1000 km/h. Navíc má takové letadlo jako Boeing 747 špičkovou teplotní izolaci; lidé se v něm cítí příjemně, i když je za okénky v deseti kilometrech třeskutá zima. Proč tyto vlastnosti nevyužít pro stavbu domu, řekl si architekt Hertz.

Nechal část letadla přenést nákladními vrtulníky do rodné Kalifornie a tam začal stavět. Z křídel postavil střechu, trup a okna použil na obývák a přední část krytu motoru přeměnil na zahradní fontánu. Čumák obřího letadla je tak velký, že z něj Hertz udělal meditační pavilon. Trup tohoto letadla je dlouhý 70 metrů, takže materiálu měl architekt víc než dost. Kromě samotné vily ho využil také na stodolu a domek pro správce. Ten žije v části trupu, kde během letu sedí pasažéři první třídy. Správce tak může odpočívat v superpohodlných křeslech a popíjet z baru, který normálně využívají jen bohatí byznysmeni na cestách.

David Hertz je s vilou, kterou postavil pro vlastní rodinu, naprosto spokojený. Je rád, že mohl využít vraku, který by jinak odpočíval na některém z obrovských „hřbitovišť letadel“, kde kdysi slavné stroje navěky rezaví. „Je to fantastické. Nevěřil bych, kolik částí letadla se dá bez problémů využít pro bydlení,“ říká architekt. „Kromě prostřední části trupu s podvozkem jsem vlastně zužitkoval úplně celé letadlo.“