Sluneční věž neboli SUN TOWER, ať jsme světoví, si své jméno opravdu zaslouží. Trojice architektonických ateliérů (VMS projekt, s. r. o., interiéry – ing. arch. Bořek Šípek, exteriéry – ing. arch. Karel Scheib a Tomáš Velinský) společně s realizátorem stavby UNISTAVEM, a. s., (hlavní stavbyvedoucí ing. Adam Koňařík) vytvořila jedinečné praktické i umělecké dílo. Architekt interiérů Bořek Šípek prohlásil, že se jedná o stavbu ve stylu avantgardní postmoderny. Celý sedmdesátimetrový dům o dvaceti jedna nadzemních a dvou podzemních patrech už na první pohled vzbuzuje představu dynamičnosti, rozevlátosti a prosvětlenosti. Oblé vlnovky ve spojitosti s betonem, hliníkem a sklem jsou jakoby výzvou pro sluneční paprsky. (Prosklení je na ploše 2050 m².) Byty svým půdorysem kopírují zvlněný tvar budovy.

Při vstupu do bytové jednotky stojíme jakoby na uzlu, z něhož se rozbíhají cestičky k jednotlivým obytným prostorám, které jsou díky prosklenému plášti zahlceny světlem. Prostřednictvím hliníkových slunolamů jsou však jednotlivé rezidence chráněny před nadměrným slunečním zářením. Výhledy z jednotlivých apartmánů připomínají pohledy z vyhlídkové věže nebo z letadla, rozlehlé prostory podpírají v čisté linii bílé sloupy, které jsou opakováním vnější podoby - vstupního portálu. Samozřejmostí jsou 2 osobní výtahy, 2 autovýtahy, kamerové systémy a čipové klíče.

Přestože je Sluneční věž postavena v Karlíně nedaleko Vltavy, není se třeba vody bát. Celý objekt byl izolován pomocí vodotěsných železobetonových konstrukcí spodní stavby - tzv. bílou vanou. Zahloubení samotných základů šlo až do 21 m pod úrovní terénu.

Na bezpečnost bydlení je kladen také velký důraz. Podlahy jsou kamenné nebo keramické, recepce je vybavena nejen strážní službou, ale především je propojena s jednotlivými byty videotelefony. Celé horní patro je určeno pro rekreaci obyvatel. Najdeme zde zimní zahradu, krytý bazén, saunu i infra saunu, otevřenou terasu a také ochoz kolem celého relaxačního centra.

Sluneční věž se začala stavět v dubnu 2008 a v září 2011 prošla úspěšnou kolaudací. Navíc stavba obdržela Cenu odborné poroty a Cenu architektů za Realitní projekt roku 2011. Přesto je řada pozoruhodných bytových jednotek stále ještě k mání, a to v ceně od 4800000 Kč za 2+kk (78 m² + ochoz 9,7 m² + 1 garážové stání) až po 15300000 Kč za 4+kk (198 m² + terasa 12,5 m² + ochoz 38 m² + 2 garážová stání). Pokud je vám to málo, můžete se zajímat i o rozsáhlejší apartmány o dispozici 5+kk a o rozloze až 350 m², zde však cena není zveřejňována. Chcete-li však něco neobvyklého, je ještě volný 3+kk o rozloze jen 97 m² bez ochozu s 2 garážovými stáními, ovšem se samostatnou zahradou o velikosti 475 m² za 9300000 Kč.

Foto: www.isifa.com