Vysloužila si už mnoho přezdívek – vana, letadlová loď, rejnok… Každopádně ale tahle přístavba starého Stedelijk muzea vzbuzuje emoce. Ale lidem se nakonec líbí. Holanďanům se líbí mít v centru města hned vedle Van Gogh Musea a Rijksmusea právě takovouto modernu. Je to podle nich velmi zajímavé a dostatečně netradiční na to, co se zde má odehrávat.

Budova, která je součástí velkého muzejního komplexu na muzejním náměstí, je určena pro výstavy moderního umění. To je patrné na první pohled. Přístavba ke starému muzeu nabízí plochu více než 9000 čtverečních metrů, přičemž více než třetina je výstavní prostor. Pak je zde knihovna, restaurace a obchody.

„Vana“ je postavena na pilířích, které nesou celou levitující stavbu ve vzduchu. Dole jsou prosklené vstupní prostory. Z nich pak vystupují jezdící schody do horní výstavní části. Na budově zaujme jednak její tvar s velkou převislou střechou, ale také povrch. Je to nový kompozitní materiál Twaron. Jde o extrémně lehký materiál – jen 27 kilogramů váží jeden čtvereční metr, což je jen zlomek toho, kolik by vážila zeď z klasických materiálů. Tyto panely (je jich celkem 271) jsou pak napojeny na strukturu z hliníku.

Výhodou nového materiálu je i jeho stálobarevnost, pevnost, odolnost proti požáru a hlavně hladká elegance.