„Rozhodl jsem se pro dřevostavbu proto, že tyto domy realizuje firma mého kamaráda, který má z ciziny letité zkušenosti s technologií,“ vysvětluje majitel, který oceňuje především rychlost výstavby, vnitřní klima a energetickou úspornost. Architektonické a designové návrhy si majitel dělal sám s dobrozdáním certifikované osoby. Za necelý rok od vydání stavebního povolení byl přízemní dům postavený a zabydlený. Splňuje parametry nízkoenergetického domu, nosný systém je řešený principem two by four, obvodová stěna je izolována 15 cm polystyrenu.

Zde najdete další domy našich čtenářů:

Vytápění domu zajišťují elektrický kotel a podlahové vytápění s vodním rozvodem. V koupelnách jsou navíc žebříky a topné fólie a v obývacím pokoji krb na dřevo se sálavou obestavbou. Ohřev teplé vody zajišťuje tepelné čerpadlo systému vzduch/voda. „Dům má vynikající izolační vlastnosti, které šetří naše výdaje. Roční provoz vyjde se vším všudy asi na 35 000 korun ročně,“ pochvaluje si majitel. Zastavěná plocha domu je asi 170 m², které obsáhly zádveří, technickou místnost s koupelnou, obývací pokoj s kuchyní, ložnici s koupelnou a šatnou, WC, koupelnu, pracovnu a dětský pokoj. V domě jsou použity pouze LED světla (i na zahradě), vnitřní vybavení je z masivního dubu, případně dýhy. Kuchyňská linka (deska a boky linky) a krb jsou z přírodní žuly Nordic Sunset.

Skvělým prvkem je velkorysá krytá terasa. Majitel oceňuje hlavně propojenost domu se zahradou. Sluneční paprsky propouští do obývacího pokoje velká prosklená stěna o rozměrech 2,5 x 6 metrů. Na pozemku stojí ještě zahradní domek se společenskou místností, saunou a skladem. Kdyby měl majitel možnost stavět znovu, udělal by některé věci jinak? „Kdybych stavěl dnes, přistavěl bych jeden pokoj a zvětšil šatnu. Jinak jsem naprosto spokojen a neměnil bych,“ uzavírá s úsměvem majitel.