„Ahoj, jmenuji se Laird Herbert a myslel jsem si, že byste se mohli zajímat o můj dům na kolečkách, který jsem právě dokončil,“ píše autor tohoto karavanu na stránkách Tiny House Blog.

Tenhle osmadvacetiletý chlap je opravdu svobodný. Žije v Kanadě, je profesionální potápěč, zajímá ho design a žije v karavanu. Ale ne ledajakém. Dokončil totiž jakousi dřevostavbu na kolech.

Postavil si dřevěný domek z cedrového dřeva a kovových obkladů se šikmou střechou. „Zjistil jsem, že postavit cokoliv pro studený sever se sakra prodraží,“ říká majitel. Všechno musí být perfektně zaizolované, aby dokázal karavan být pohodlný i při standardních kanadských teplotách -40 °C.

Základem je železný rám podvozku, který je odizolovaný pěnou. Na něm jsou připevněny klasické dřevěné konstrukce jako u dřevostavby – dřevěný rám, několik vrstev zateplení, obložení cedrovým dřevem a nerez plechem.

Uvnitř je všechno jako v klasickém domě. Dubové podlahy, keramická dlažba v koupelně (s malou vanou a sprchovým koutem), sádrokartonové desky na stěnách, knihovna, lustr, velká postel v patře… Je tu i rozkládací pohovka, výborná kuchyně s výkonným odsavačem par a LED osvětlení.

A jak je to s vytápěním, vodou apod.? Hlavně je tu propanové vytápění. Pak tu je plynový vařič a plynové ohřívání vody. Elektrika je stejná jako v karavanu. Jde se napojit na externí zdroj vody i elektřiny, ale není to zapotřebí. Aby karavan nevymrzl, má vyhřívání speciální temperovací mód.