Thesayboat je vlastně přechodným stupněm mezi bydlením v domě a na lodi a snaží se z obou způsobů bydlení vytěžit to nejlepší.

Z části dům a z části loď

Mělo by jít o plnohodnotné, moderní a pohodlné bydlení, které svým majitelům nabídne nádherné panoramatické výhledy a téměř nekonečnou svobodu.

Hned při prvním pohledu na tento plovoucí dům je zřejmá inspirace minimalismem a funkcionalismem, které se projevují především v jednoduchosti a účelnosti celé stavby. Interiéry díky vzdušnému prostoru a hojnému využití skla připomínají menší loft.

DALŠÍ ČLÁNKY O NETRADIČNÍ ARCHITEKTUŘE NAJDETE ZDE:

Dům by měl svým vybavením i velikostí postačit dvěma lidem pro celoroční obývání. Ale jako víkendové bydlení poslouží pro celou rodinu.

Uspořádání prostoru

Nezvyklý hausbót má dvě podlaží. V přízemí se nachází obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem, koupelna, z níž lze vejít do komory, a šatna. Ve spodním patře se ještě nacházejí dvě paluby, jedna slouží jako vstupní a druhá, o něco větší, je přístupná z obývací části interiéru a funguje jako terasa.

Horní podlaží je vyhrazeno pro ložnici, masážní vanu a rozlehlejší horní palubu. Zajímavostí je, že toto podlaží je možné s pomocí jeřábu dočasně sundat, a tím celkovou výšku domu, která dosahuje slušných 17 metrů, snížit o 1,5 metru. Tak je hausbót možné převést i po řece, kde je nezbytné projíždět pod mosty.

Projektant Marek Řídký se při tvorbě návrhu tohoto plovoucího domu musel vyrovnat i s dalším rozměrovým omezením. Tentokrát šlo o šířku. Aby bylo možné hausbót přepravovat nejen po vodě, ale i po silnici, bylo třeba omezit jeho šířku do maximálního rozměru 4,2 metru, což se nakonec podařilo a samotnému interiéru to příliš neuškodilo. I tak působí prostorným a čistým dojmem. Tomu nahrává i dobře zvolené tlumené osvětlení, jehož základ tvoří zafrézované pásky s diodami.

Z materiálů převládá bukové dřevo, sklo a nerez. Tato volba podpořila dojem čistého prostoru, dobře koresponduje i s charakterem lodi a samozřejmě je praktická i z hlediska odolnosti vůči vyšší vlhkosti a změnám vnitřního klimatu.

Komfortní vybavení

Dům je vybaven účelně a velmi pohodlně. Na horní palubě najdeme masážní vanu, veškerý upevněný nábytek je vyroben na míru, dále zde najdeme krbová kamna, podlahové topení, LED televizi, vybavenou kuchyňskou linku, napojení na kanalizaci, elektrickou přípojku, elektrický ohřívač vody nebo dálkově ovládané rolety. Užitná plocha je 63 čtverečních metrů a plocha palub vychází na dalších 44 metrů čtverečních.

Thesayboat byl dokončen letos v srpnu a na Vltavu byl spuštěn v Nelahozevsi o měsíc později.

Zdroj a foto: Thesayboat-czech