Pětipatrový stromový dům

Ve městě Travers v Kalifornii postavili zajímavý dům. Je ve větvích stromů. A má pět pater. Můžete si tu dát kávu či sendvič, protože je součástí komplexu Bravo Farms, tedy zájezdního hostince, který je vyhlášený široko daleko.

Tianzi Hotel

Ve městě Tianzi v Číně postavili hotel v podobenství čínských bohů Fu Lu Shou, tedy štěstí, prosperity a dlouhověkosti. Jde o nejvyšší budovu ve tvaru člověka na světě.

Palác Ferdinanda Chevala

Jeden francouzský pošťák z Châteauneuf-de-Galaure v roce 1879 zakopl o kámen a ten ho svým tvarem inspiroval ke stavbě Ideal Palace (Ideálního paláce). Kámen po kameni třicet tři let stavěl tento naivistický palác z kamenů, které si nosil a později i vozil na kolečku a které sesbíral právě při rozvážkách pošty. Chtěl zde být také pohřben, ale protože to francouzské zákony nedovolují, postavil si na nedalekém hřbitově hrobku, do níž byl pochován o rok později.

Eliphante

Tahle vesnička je sídlem pro moderní umělce. Založili ji manželé Michael Kahn a Leda Livant Kahn, kteří vytvořili cosi jako divokou sluj pro šílené mamuty. Vitráže v kořenových systémech, nepřehledné cestičky a místo až pro 33 umělců, kteří sem jezdí z celého světa, aby si přidali do celkové bláznivé skládačky svůj malý střípek, udělaly z tohoto místa světově proslulou vesničku.

Experience Music Project

V Seattlu vyrostla gigantická budova, kterou někdo nazývá „rozbitou kytarou“, někdo „rozšlápnutými kbelíky s barvou“, jiný ji častuje jako „hemeroidy“. Jedno je jasné. Architekt Frank Owen Gehry vstoupil do rozhodnuté soutěže, kterou vypsal spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen, a výsledky rozmetal a vyhrál. Postavil něco, co nelze nijak popsat. Plechová budova v sobě obsahuje experimentální centrum hudby, muzeum science fiction i jeho síň slávy.

Běloruská národní knihovna

Po moskevské a petrohradské knihovně to je třetí největší místo sbírek tiskovin v ruštině. Kdyby byla postavena v dobách komunismu, nebylo by se čemu divit. Byla však postavena v roce 2006 a pojme 2000 čtenářů, je zde sál pro 500 lidí a půjčuje se zde až 8 milionů různých médií – od knih, přes audionahrávky, až po videa. Dílo francouzského architekta v poněkud robustnějších rozměrech má tvar rhombicuboctahedronu, tedy rozšířené krychle nebo čtyřstěnu.

Tady žije máma Barbie

V čem může žít taková máma Barbie, tedy podnikatelka Ruth Handler? Kdo by si vsadil na růžový dřevěný domek na pláži v Santa Monice, ten by vyhrál! Ano, tohle je on. Je vidět, že život a práce se mohou prolínat.

Muzeum lidského těla

Corpus Building stojí nedaleko Amsterodamu. Jde o místo, které má v lidech vzbudit zájem o své vlastní tělo. Sedící postava je ze skelného vlákna a lidé procházejí skrz ni, jako by procházeli přímo tělem.