Městečko Bolton se nachází na západě Británie nedaleko Manchesteru a Liverpoolu. Okolí Boltonu se pyšní překrásnou krajinou, což byl jeden z důvodů, proč si právě na tomto místě zatoužil známý britský fotbalista Gary Neville postavit vlastní dům. Ve spolupráci s designérským studiem Make Architects si svůj sen v roce 2009 splnil.

DALŠÍ ČLÁNKY O NETRADIČNÍ ARCHITEKTUŘE:

Podzemní dům připomíná květinu

Tento nezvyklý dům má převážnou většinu svých vnitřních prostor umístěnou pod zemí, ale přesto v něm nechybí dostatek denního světla. Půdorys domu, připomínající abstraktní květinový motiv, totiž zajišťuje každému z pokojů vlastní francouzské okno s přímým přístupem na jednu ze čtyř hlavních předzahrad a s okouzlujícím výhledem do okolní zeleně a na překrásné kopce.

Ekologický dům myslí na přírodu

Celý komplex se rozkládá na přibližně 250 metrech čtverečních plochy a na jednom podzemním patře můžeme najít čtyři pokoje včetně čtyř teras i příjezdovou a oddělenou parkovací zónu.

Dům byl navíc navržen tak, aby byl k přírodě šetrný nejen svým nenápadným vzhledem, ale také svým provozem. K vytápění a pro další ekologický provoz domácnosti jsou zde k dispozici tepelné čerpadlo, fotoelektrické panely a větrná turbína, které vyrobí dostatek energie pro celoroční provoz domu.

Zdroj: Make Architects, Dornob