Cílem projektu je vybudovat další oblast, která by se mohla stát jedním z nových středisek, jejichž hlavním úkolem má být posílení obchodu a ekonomického růstu Číny. Sám o sobě by tento projekt na výstavbu jedné z mnoha čínských metropolí nebyl nijak překvapivý. Přesto si výstavba této nové zóny nazvané Lanzhou zajistila publicitu i v Evropě.

Číňané budou muset pohnout horami

Na více než osmi stech čtverečních kilometrech čínského území, kde by do roku 2030 mělo nové město vyrůst, se totiž ještě nyní tyčí přes sedm stovek hor a kopců. Tento členitý přírodní terén budou muset Číňané obětovat. Developeři jej brzy začnou zarovnávat tak, aby hory nestály v cestě urbanistickým a obchodním ambicím.

ČTĚTE TAKÉ:

Další problémy projektu

První práce na budování infrastruktury by měly být zahájeny ještě letos. Přitom vedle hornatého terénu se již nyní objevují další překážky, které nové městské výstavbě podél Žluté řeky příliš nepřejí. Oblast Lanzhou má již nyní velké problémy se znečištěním ovzduší a vody, na tuto skutečnost dokonce upozornila i Světová zdravotnická organizace.

Úspěch slaví už dnes, možná je relativní

Již v současnosti se ukazuje, že výstavba Lanzhou zcela jistě přispěje k rozhýbání ekonomiky v této jinak chudší části Číny. Díky daňovému zvýhodnění firem podnikajících už nyní v nové oblasti zde začalo investovat už několik stovek firem, které zde již úspěšně podnikají.

Otázkou zůstává, zda je skutečnou výhrou, když se Číně daří rozhýbávat ekonomiku pouze na úkor místní přírody, kterou srovná se zemí v tak rozsáhlém měřítku.

Zdroj: Guardian.co.uk, Chinadaily.com.cn