Abychom byli přesní, platí toto tvrzení až od roku 2011. V té době totiž bylo otevřeno v průmyslové oblasti na poloviční cestě mezi městy Beijing a Tianjin neobvyklé nákupní centrum, které je jakousi kopií nejznámějších architektonických památek Itálie směstnaných na ploše 14 akrů.

Název Florentská vesnice může znít jako recese, ale jak známe Číňany, mělo by spíše jít o přirovnání k nejslavnější klenotnici italského umění, která se nachází právě ve sbírkách známého města. A tak zde můžeme obdivovat římské Koloseum nebo benátské gondoly plující po Velkém kanálu či Náměstí svatého Marka. Areál je plný kolonád, náměstí a mostů nejrozmanitějších pseudohistorických slohů, ze kterých ovšem čiší moderní stavební prvky a materiály jako „péro z kanape“. Ostatně ani teplárenský komín na pozadí „starořímských a renesančních“ staveb nás nenechá na pochybách, že jsme jinde než v Benátkách nebo ve starém Římě.

Ať už se však záměr architektů vytvořit vizi středověké západní civilizace vydařil, či ne, musíme uznat, že nejdůležitější poslání tohoto miniaturního městečka se povedlo naplnit do poslední čárky. Tak obrovské nákupní centrum přesycené západním zbožím nejproslulejších světových značek není v Číně rozhodně k vidění na každém kroku. Malá Itálie je domovem značkových obchodů, jako je Versace, Armani, Prada, stejně jako anglické klasiky Dunhill, Gieves a Hawkes a mnoha dalších. Jsou zde kadeřnictví, restaurace, cukrárny i kosmetické salony.

Že se současní obyvatelé asijské velmoci nespokojí s hrstí rýže a čtením komunistických manifestů, je dnes už každému jasné. S rozrůstající se čínskou střední třídou roste i poptávka po západním životním stylu a evropském zboží. Pro mnohé je ovšem výlet do Paříže, Říma nebo Londýna stále vzdáleným a drahým snem, a tak je pro ně domácí Malá Itálie ideálním řešením. Návštěvník se zde může setkat se všemi značkami zboží jako v nákupních centrech velkých evropských měst a navíc se stát obdivovatelem krásy jejich památek.

A jak vypadájí alpské vesnice, Eiffelova věž i Londýn Made in China? Podívejte se.

Foto: www.isifa.cz