Architekt Jan Kaplický je u nás známý především svými kontroverzními, zatím stále nerealizovanými plány na výstavbu nové budovy Národní knihovny ČR (zvané populárně Chobotnice), a díky tomu se zapomíná na řadu jeho úspěšných a již postavených projektů v západní Evropě.

Nadace Enza Ferrariho iniciovala stavbu památníku slavného zakladatele sportovních automobilů Ferrari. Už v roce 2004 vyhlásila architektonickou soutěž na výstavbu moderní haly, kde by měli být veřejnosti představeni nejen samotní jedineční a neopakovatelní králové silnic a závodních okruhů, ale kde by se nacházely i konferenční prostory, restaurace, projekční a studijní místnosti a archiv digitálních záznamů.

Soutěže se zúčastnila desítka projekčních kanceláři a z nich byl nakonec zadavateli vybrán návrh londýnského ateliéru Future Systems, jehož duší byl právě Jan Kaplický.

Projektanti se rozhodli, že nové muzeum bude svými tvary i barevností připomínat slavnou značku. Muzeum Enza Ferrariho, které se rozkládá na ploše 54 000 m², má zajímavou podobu. Starý zrekonstruovaný dům, kde se Ferrari roku 1898 narodil, je věnován osobnosti slavného konstruktéra a památkám na něj a jeho rodinu. Za ním se v dynamickém futuristickém nakročení rozvinula neobvyklá stavba připomínající kapotu slavného vozu i s erbovní Ferrariho barvou – jasnou žlutí. Střecha tak září do dálky a pozorovatele zaujme i svými oblými tvary a žebrováním připomínajícím chladič sportovního vozu. Vstup pak tvoří zvlněná aerodynamická prosklená stěna, jež jako by objímala Ferrariho rodný domek.

Žebrování není samoúčelné, v elegantních tvarech se skrývají střešní okna, a tak když si ještě představíme, že vnitřní prostor je celý v zářivě bílém provedení, jsou návštěvníci i expozice zality jasným světlem.

Uvnitř najdeme nejen značku Ferrari, ale také připomínky dalších výrobců, jako jsou například De Tomaso, Lamborghini, Maserati, Minardi a Ducati. Přestože se muzeum veřejnosti otevřelo již 10.3.2012, plány ještě nejsou u konce. Nadace počítá s tím, že by celý region proměnila společně s představiteli Modeny v hold milovníkům rychlých kol.

Jak se vám nové muzeum líbí?

Foto: www.isifa.com