K těm nejpozoruhodnějším projektům patří nová kancelářská budova Main Point Karlin, kde mají své sídlo Vienna Insurance Group – Kooperativa pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna. Pokud vás tedy kroky zavedou na rozhraní Rohanského nábřeží a Pobřežní ulice, neváhejte s prohlídkou, neboť vězte, že máte na dosah nejlepší kancelářskou budovu na světě, alespoň tak usoudili organizátoři prestižní realitní soutěže MIPIM AWARDS, kteří vybírali z více jak stovky projektů ze 47 zemí.

K tomuto rozhodnutí se dopracovali porotci díky vyvážené kombinaci výrazné architektury Main Point Karlin, mimořádného obchodního výsledku a maximálního technického a technologického využití budovy i lokality.

Projekt vymyslela architektonická kancelář DaM ve složení Richard Doležal, Jiří Hejda, Jiří Chlumský, Lenka Kadrmasová, Petr Malinský a Jindřich Ševčík, a pracovala na něm 7 let, celá stavba pak byla realizována developerskou společností PSJ Invest za 19 měsíců a zhruba za 1 miliardu korun.

Už na první pohled tato nová dominanta Karlína okouzlí diváky fasádou z francouzských oken na celou výšku podlaží a mezi nimi barevnými sklocementovými dílci sloužícími jako slunolamy. Celá budova působí nejen vesele, ale také měkce a harmonicky díky svým oblým křivkám, které jakoby obalují vnitřní zelené atrium přivádějící přirozené denní světlo i do vnitřních prostor. S „velrybí hravostí“ se MPK rozkročila na sloupech, které v podobě žertovných nožek jakoby podpíraly celý dům.

Celý projekt počítal s tím, že hlavní náplní budovy jsou kancelářské prostory, ty jsou uspořádány vtipně, pohodlně a variabilně. Plynulá křivka fasády umožňuje, aby kanceláře byly umístěny po celém obvodu, aby byly pohodlné, dobře napojené na další komunikační prostory a plné světla. Jádro objektu nezapomíná na toalety, kuchyňky, prostory pro úklid a archivy. Střední zóna slouží jako jednací a komunikační sály. To vše je umístěné na 22000 m², v 10 nadzemních podlažích a 3 podzemních patrech s 347 parkovacími místy. Celá budova by měla sloužit 1000 zaměstnancům a pro ně je zde také jídelna a 2 kavárny, rovněž celoročně přístupná terasa plná zeleně s krásným výhledem na historické centrum Prahy.

Stavba si získala uznání také pro celou řadu stavebních a technologických prvků ohleduplných k životnímu prostředí. V tom PSJ Invest pomáhala americká firma Albanese, počítačově modelovala energetickou náročnost, radila s užitím materiálů minimalizujících spotřebu vody, přišla i s řešením eliminace prašnosti a hlučnosti při stavbě objektu. Chlazení a větrání celého domu se uskutečňuje pomocí indukčních jednotek.

Foto: www.isifa.com