Na první pohled nevypadá tento dům ničím výjimečný a připomíná spíše stodolu, která je v okolí anglického Suffolku, kde stojí, celkem běžná. Pod jeho povrchem se však skrývá překvapení. Dům skrytý ve své ulitě se dokáže díky posuvné konstrukci otevřít okolní krajině a poskytnout v témže prostoru zcela nový rozměr bydlení.

Jak to funguje?

Základ domu tvoří platforma, na níž je postavena pevná část domu tvořící samotný obytný prostor a posuvná část, jejímž úkolem je variabilně stínit a izolovat vnitřní pevnou část domu. Opláštění vnitřní - stabilní části stavby, je tvořeno převážně kovovým skeletem se skleněnými výplněmi, čili jde o jakýsi skleník. Vnější posuvný plášť domu tvoří lehká dřevěná konstrukce stěn a střechy, ovšem s vynechanými okenními a dveřními otvory, která obsahuje tepelnou izolaci a na povrchu je obložena lištami z červeného smrku. Tato konstrukce se, díky motoru na kolech zabudovanému ve zdi, dokáže posouvat tam a zpět po kolejích umístěných na okrajích základové desky. Rozměry této základové platformy přesahují na obou koncích pevnou konstrukci stavby tak, aby se pohyblivý obvodový plášť mohl podle potřeby posunout o potřebný kus dopředu a dozadu. Podívejte se, jak to celé funguje

V závislosti na momentálním nastavení vnější plášť celý překrývá stabilní vnitřní budovu a vytváří zdání docela obyčejného domu, nebo je posunut tak, že na jedné straně odkrývá prosklenou část domu a na druhé straně vytváří přístřešek terasy. Pohyblivá konstrukce váží 20 tun a její maximální posun trvá cca 6 minut. Podle slov majitele je tento pohyb velmi tichý a plynulý a nezpůsobuje uvnitř domu žádné citelné vibrace. Změna kvality vnitřního prostředí se změní zejména v míře proslunění vnitřního prostoru a šířce výhledu na okolní krajinu. Součástí stavby je garáž, která je umístěna mimo této pohyblivé struktury a v součinnosti s hlavní stavbou vytváří u domu dvůr.

Architekti vycházeli z místních podmínek

Primární design domu vychází z lokálních podmínek, ať už těch legislativních - daných regulativy rozvoje území, nebo těch nepsaných - kulturních, daných tradicí a celkovým rázem okolní krajiny. Na této koncepci se celkem úspěšně shodli autoři návrhu i objednatel projektu. Mezi základními východisky byla i podmínka, že má jít o svépomocí realizovanou stavbu, což na jedné straně znamenalo omezení, pokud jde o využití složitých stavebních technologií, na druhé straně však otevřelo designérům prostor pro kreativitu. Neobvyklé řešení zahrnující posuvné stěny přineslo možnost variovat dům zcela radikálním způsobem a přizpůsobovat jeho vnější plášť aktuálním podmínkám podle ročního období, počasí nebo prostě podle nálady svých obyvatel.

Tvarové variace přinášejí úspory na energiích

Rozumné využívání unikátní vlastnosti posuvných stěn domu může být i po ekonomické stránce velmi efektivní. Při odkrytí skleněných částí budovy v přechodných obdobích pomohou pasivní solární zisky přijaté přes zasklené plochy optimalizovat potřebu topení, ochlazování a osvětlení domu. V horkých letních měsících vysunutý přístřešek ochrání skleněné průčelí před přehříváním. V nejchladnějších měsících zase minimalizuje tepelné ztráty domu, když mobilní obvodový plášť lícuje s pevnou částí stavby.

Foto: www.isifa.com Zdroj: www.wallpaper.com