Ovšem výstavný rodinný dům byl pro veřejnost otevřen jen na týden od 31.5. do 6.6.2012 při příležitosti výstavy fotografií, a pak se zase tento soukromý majetek stal znovu nepovolaným očím uzavřeným soukromým majetkem. Současní spolumajitelé Helena Kučerová, Dagmar Spudichová, Jíří Cysař a Stanislav Cysař se dohodli na rekonstrukci, jež by měla dům uvést do stavu, v jakém byl ve 30. letech. Na obnově se podílela dvojice architektů Karel Ksandr a Rostislav Švácha.

Winternitzova vila byla postavena Adolfem Loosem – vynikajícím funkcionalistickým stavitelem, pro právníka JUDr. Josefa Winternitze. Loos zde využil svoji specialitu tzv. „Raumplan“. Jde o německý pojem, který nelze do češtiny dost dobře přeložit. Jedná se o využití vodorovného propojení místností, a přitom se pracuje s různými výškami místností.

Na stavbě této vily spolupracoval s Adolfem Loosem rovněž český architekt Karel Lhota, který se podílel na většině realizace stavby kvůli Loosově pokročilému stádiu syfilidy.

Brněnský rodák Adolf Loos se narodil v roce 1870. Byl klasikem moderní architektury a představitelem tzv. architektonického purismu. Mezi jeho slavnější díla patří například Müllerova vila v Praze, kavárna Museum Vídeň (později pozměněna) nebo třeba obchodní dům Goldman a Salatsch rovněž ve Vídni. Osud této stavby je poněkud smutný. Po dokončení stavebních prací v lednu 1932 si rodina Winternitzů vilu moc neužila, v roce 1943 jim byla odňata nacisty, kteří ji obratem prodali Praze. Po válce se v tomto zajímavém domě na více než čtyřicet let usídlila školka, jejíž působení vilu zdevastovalo. Po roce 1989 byl poničený architektonický skvost vrácen potomkům původního majitele.

Co se týče samotné vily, ta je zařízena velice jednoduše bez jakýchkoli zbytečných prvků výzdoby, jak je to ostatně typické pro funkcionalismus. Dům má tři terasy, každou v různém výškovém stupni. Zajímavě řešená schodiště, rozsáhlé světlé prostory, obývací místnosti obložené dřevem s pódii a intimními sedacími kouty, s krby a s perskými koberci na parketových podlahách. Zajímavě řešená je i kuchyň s jídelnou. Svou roli v interiéru hraje i zajímavé barevné řešení stěn a nábytku.

Foto: www.isifa.com