Manhattan je místo s nejdražšími byty, obchody, s množstvím kancelářských budov, které jsou umístěny ve výškových, věžím podobných, domech. Sloupoví jakoby vztyčených prstů až do 11. září 2001 vévodila tzv. Dvojčata (Twin Towers) neboli Severní a Jižní věž, postavené v letech 1966 - 1972. Po známém teroristickém útoku tyto mrakodrapy o 110 patrech přestaly existovat.

Američané se však poté, co se vzpamatovali z této celosvětové tragédie, rozhodli Světové obchodní centrum obnovit a místo Dvojčat by měl zaujmout právě dokončovaný mrakodrap, původně pojmenovaný Freedom Tower, ale dnes již nazývaný One World Trade Center.

Stavbu navrhl americký architekt David Childs ze společnosti Skidmore, Owings & Merrill. Za základ si vybral 3 ocelové sloupy, které byly vztyčeny už v roce 2006. Jeden z nich je popsaný tisíci vzkazy jako připomenutí obětí atentátů z 11.9.2001. Stavba ze skla, kabelů, oceli a betonu již na konci dubna převýšila nejznámější mrakodrap New Yorku Empire State Building (380 m).

Po dokončení by tato věž měla mít i s televizní anténou symbolických 1776 stop – rok americké nezávislosti – tedy 541,3 m. Po své dostavbě by se měla stát nejvyšší na západní polokouli a třetí nejvyšší architekturou na světě. Na vrcholu One World Trade Center by měla být umístěná vyhlídková restaurace nazvaná Okno do světa a v nejvyšších patrech budovy se počítá s vytvořením pozoruhodného projektu – tzv. Zahrady světa. Celá věž se však má stát útočištěm pro nejrůznější kancelářské prostory. Předpokládá se, že tento mrakodrap by měl být dokončen v prosinci letošního roku a otevřen na jaře roku 2013.

Foto: www.isifa.com