Oficiální spuštění celého projektu se plánuje na 29. června, ale během zkušebního provozu se už výjimečné stavby osvědčily. O co vlastně jde? Superstromy jsou až 25-50 metrů vysoké věže, které kombinují vlastnosti solárních elektráren, vertikálních farem a ventilace. Dohromady tvoří umělý park nazvaný Bay South Garden.

Je jisté, že toto místo přitáhne pozornost nejen místních obyvatel, ale určitě i filmových štábů. Jen málokde jinde si člověk připadá jednou nohou v budoucnosti natolik, jako právě mezi umělými superstromy. Celý areál má 54 hektarů a působí jako ze sci-fi filmu.

Než se Bay South Garden otevře, budou se na tomto místě každý den konat velkolepé oslavy, koncerty a ohňové i světelné show. To celé doplní naučné pořady o solární energii, udržitelném rozvoji a městských ekosystémech.

Výstavba futuristického komplexu trvala pět let a stála několik stovek milionů dolarů. Právě superstromy jsou jeho základem. Především mu pomáhají získávat elektřinu; jejich horní část je osázena těmi nejkvalitnějšími fotovoltaickými panely. Superstrojů je celkem 16 – během dne tak chrání obyvatele města před ostrým slunečním světlem. Kromě toho jejich kmeny fungují jako vertikální zahrady: jsou poseté květinami, keři a dalšími rostlinami. Celkem na nich vyroste několik stovek tisíc rostlinek. Jde o takové množství, že budou pozitivně ovlivňovat mikroklima v oblasti.

V noci se pak „stromy“ promění v promítací plochy, na nichž budou probíhat projekce filmů a světelné show. Za stavbu je zodpovědné britské architektonické studio Grant Associates. Řada „kmenů“ je spojená visutými můstky, na nejvyšším stromě bude umístěná exkluzivní restaurace. Asi 30 procent energie by komplex měl získat právě ze solárních panelů, ale soběstačný by měl být, i co se týká vody. Umělé stromy, stejně jako jejich přirozený předobraz, totiž budou v „korunách“ zachycovat časté deště i vzdušnou vlhkost.

Místo v singapurském přístavu, kde superstromy právě rostou, se má stát nejmodernějším místem planety – mají se tu sbíhat technologické inovace, bohatí zákazníci a myšlení, které lidstvu umožní přežít 3. tisíciletí. Jen pár stovek metrů od umělého lesa už stojí například nejvýše umístěný bazén světa.

Více informací: http://www.gardensbythebay.org.sg FOTO: Grant Associates