Na rozdíl od Karla Gotta (článek o vile Karla Gotta jsme vám přinesli minulý víkend) se Jevany staly skutečným domovem skladateli Karlu Svobodovi a později i kapelníkovi Ladislavu Štaidlovi. Ti dva měli dokonce své domy na břehu Jevanského rybníka hned vedle sebe. Štaidl se později přestěhoval do Prahy, vilu obývá jeho syn. Karel Svoboda se na zápraží svého domu v roce 2007 zastřelil.

Prokletý dům na břehu

Jeho dům patří v Jevanech k těm historicky nejzajímavějším a nejcennějším. Architektem na pohled ponuré stavby byl známý Josef Fanta, autor historické budovy pražského Hlavního nádraží. Kolem roku 1906 ji vybudoval pro známou spisovatelku Gabrielu Preissovou. Po její smrti v ní žil známý psychiatr Vladimír Vondráček, ale od jeho smrti v roce 1978 vila chátrala. Až na doporučení Ladislava Štaidla, který už v Jevanech bydlel, ji koupil Karel Svoboda.

Dá-li se věřit na osud a nadpřirozeno, může mít tahle vila označení prokletá. Manžel Gabriely Preissové zemřel předčasně na rakovinu, té podlehla i Svobodova první žena a také jeho dcera Klárka a nakonec si zde vzal život sám hudebník.

Jevany filmové
Vila JUDr. Antonína Schauera si zahrála ve známém filmu podle povídky Jana Drdy Vyšší princip. Režisér Jiří Krejčík sem umístil sídlo velitele gestapa, kam přijde Jana Brejchová prosit o milost pro své spolužáky. V roce 1940 si Jevany vybral pro film Dva týdny štěstí režisér Vladimír Slavínský. V hlavní roli se objevila Adina Mandlová, známý fešák Raoul Schránil a předválečný představitel boháčů a ministrů Jaroslav Marvan. Ten se do Jevan vrátil ještě v 50. letech, ale ve zcela odlišné roli. Mezi nejfotografovanější a nejfilmovanější objekty Jevan patřil totiž v minulosti hotel na břehu největšího ze tří jevanských rybníků (je i ve Dvou týdnech štěstí). Grandhotel Wagner se však po roce 1948 změnil v odborářskou zotavovnu Moskva a stal se ústředním bodem pozitivní odborářské komedie Dovolená s Andělem v hlavní roli s Jaroslavem Marvanem. Po roce 1989 se však slávu hotelu už nepodařilo obnovit a dnes slouží k soukromému bydlení. Přesto fotografy i amatérské filmaře k záběrům stále láká.

Mezi známějšími jmény bychom nalezli i druhého československého prezidenta Edvarda Beneše. Ten měl sice své sídlo v Sezimově Ústí, ale jezdíval do Jevan do vily JUDr. Antonína Schauera, prvorepublikového advokáta a člena mnoha správních rad. Jedná se o jednu z nejkrásnějších prvorepublikových vil, vybudovanou ve stylu barrandovských domů pro filmaře a podnikatele. V 80. letech byly jejími majiteli odbory, rekreovali se zde soudruzi a soudružky ze Sovětského svazu.