Tokyo Skytree s výškou 634 m je nejvyšší věží na světě a druhou nejvyšší stavbou planety hned po Burj Khalifa (829.84 m) ve Spojených arabských emirátech. Tento tokijský „Nebeský strom“ je vlastně nejvyšším televizním vysílačem. My Češi ho můžeme vidět jako jakousi obří obdobu Žižkovské věže nebo Cukráku. Ze Skytree se vysílají televizní programy NHK general TV, Vzdělávací NHK TV, Nippon television, TV Asahi, TBS, TV Tokyo, Fuji television a Metropolitní televize Tokyo. O výstavbě této věže Japonci rozhodli především proto, že Tokijská věž - dřívější tokijský televizní vysílač - byla obestavěna výškovými budovami, a tak nemohla šířit signál v dostatečném rozsahu a kvalitě.

Architektonický návrh na podobu věže byl zveřejněn 24. listopadu 2006, která měla mít původně pouze 610 metrů. Architektonické studio Nikken Sekkei představilo stavbu s futuristickými prvky, ale i s prvky klasické japonské architektury.

Začátkem října 2007 vyznačily světlomety plánovanou výšku 610 metrů. A pak už se metr po metru začala věž natahovat na špičky do patřičné výšky. Za tři roky od zahájení výstavby se vytáhla na 245 m, to už je více než Žižkovská věž, která má 216 m, mimochodem nejvyšší pražská stavba. Do konce roku 2010 překonal stále rostoucí Nebeský strom hranici 500 m a dosáhl výšky 511 m, čímž ve výšce překonal mrakodrap Taipei 101 (509 m). Prvního března 2011 věž přeskočila hranici 600 m o 4 m, čímž překonala Canton Tower v Číně (600 m), a stala se tak nejvyšší věží na světě. V únoru 2012 byla celá stavba konečně dokončena. Do finále vstoupila s výškou 634 m a její dokončení se zdrželo až o dva měsíce proti původnímu plánu kvůli zemětřesení a následnému tsunami.

A čím se tedy mohou návštěvníci kochat? Základna věže má tvar trojnožky, ale směrem vzhůru se postupně zaobluje, mění se v zajímavě řešený válec, aby odolala síle větru. Ocelové trubky použité na její tělo byly natřeny „bílou barvou Nebeského stromu“, vycházející z tradiční japonské barvy „aidžiro“. Vnitřkem železobetonové šachty vedou výtahy a schodiště. Ve výškách 350 m a 450 m najdou návštěvníci na plošinách rozhledny a restaurace, a kdyby je náhodou nenašli, tak je informační panely, které jsou doslova na každém kroku, k nim dovedou.

Věž je také opatřena tzv. seismickou barierou, to znamená, že by měla být schopná ustát největší možné zemětřesení na místě, na kterém stojí. Důkazem odolnosti věže je i to, že bez větších problémů přestála zemětřesení v roce 2011 o síle 9.0 Richterovy škály. Výška věže 634 metrů místo původních 610 není náhodná. Číslovka 6 se totiž vyslovuje v japonštině MU, 3 SA a 4 ŠI, dohromady tedy Musaši, což je starý název místa, kde tato věž stojí. Lidé před otevřením věže čekali prý celý týden na to, aby mohli koupit lístky, i přestože bylo stále deštivo. Zpřístupněna veřejnosti je od 22. května.

Foto: www.isifa.com