Na seznamu VIP jmen, která v Jevanech najdete i dnes, nebo se obcí kdy mihla, je například herečka Kateřina Brožová, která se po svatbě s podnikatelem Zdeňkem Tomanem nastěhovala do jeho rozlehlé vily s tenisovým kurtem ve východní části Jevan. Chatu po prarodičích zde má zpěvák Dan Hůlka, zpěvák, jehož kariéru odstartoval muzikál Dracula. Několik let zde žila s podnikatelem Petrem Kratochvílem zpěvačka Lucie Bílá.

Přečtěte si předchozí díly seriálu o vilách slavných osobností v Jevanech: vila Karla Gotta a sídla Ladislava Štaidla a Karla Svobody.

Stojí za to se na chvíli u vily s dnešním jménem Elinka zastavit. Po 2. světové válce ji zabralo ministerstvo vnitra a sovětská KGB, vedly odtud telefonní linky do celého světa. Sovětská tajná služba zde ukrývala vraha Lva Trockého, Leninova soupeře, kterého nechal později Stalin vyhnat až do Mexika a tam ho v roce 1940 jím najatý vrah ubil cepínem. Dnes ve vile žije Petr Kratochvíl s manželkou Pavlínou, kdysi Baburkovou, poslední federální Miss Československa, a jejich pěti dětmi.

Naproti Kratochvílovým narazíte na pozoruhodnou a hodně rozlehlou „rezidenci“ herce Karla Heřmánka. Ten před nějakými čtyřiceti lety koupil za pár korun pozemek v lese a jako bývalý stavař se podílel i na projektu rodinné vily.

Jinak na slavnější příjmení v Jevanech nenarazíte. Sportovním fanouškům řeknou možná něco jména jako František Havránek (bývalý fotbalový trenér), Jan Stejskal (bývalý reprezentační brankář). Ze slavnějších ještě zpěvák Miroslav Žbirka – a tím seznam celebrit končí.

Přesto především v 21. století přilákaly Jevany řadu zcela neznámých, ale úspěšných a bohatých lidí. Zdejší obyvatelé potvrzují, že „duch Jevan“ zasáhl především ruské milionáře a miliardáře. Každý vás pošle na konec Lesní ulice, kde se můžete obdivovat „Kremlu“, dřevěnému objektu, který však jeho ruský majitel prodává. Naopak už jen poslední úpravy čekají rozsáhlý komplex Sakura vybudovaný v lese těsně u hlavní Pražské ulice pár stovek metrů od centra Jevan. Několik mohutných vil v nijak excelentním, ale ani ne kýčovitém stylu doplňuje dlouhá kamenná zeď, obrovský satelitní talíř a antény. Danyliv Capital, firma podnikající v energetice, usoudila, že impérium se bude nejlépe řídit z ticha jevanských hvozdů.