Nejvyšší obytná budova Velké Británie i Evropy stojí na místě, kde dříve stávala Southwark Towers, tedy čtyřiadvacetipodlažní obchodní budova. Tu strhli a postavili místo ní tento jehlan ze skla, oceli a betonu. Má 72 pater, kde v prvních 28 patrech budou kanceláře, následují patra restaurací, ve 34. až 52. patře bude hotel Shangri-La, v dalších 12 patrech nejvýše položené byty v Británii a v patrech 68 až 72 budou vyhlídkové prostory, které budou od února přístupné veřejnosti.

U NÁS JSTE UŽ MOHLI VIDĚT ČLÁNKY O ZAJÍMAVÝCH MRAKODRAPECH:

Arabové a princ Charles

Celá stavba by nestála, kdyby se do ní nevložily arabské peníze. Katarský šejk v době krize koupil 98procentní podíl celého projektu od obchodníka Irvina Sellara. Ten na to nestačil finančně, a šejk se tak stal jedním z největších majitelů nemovitostí v Londýně. Mimo jiné mu patří i obchodní dům Harrods.

To je ovšem trnem v oku mnohým Britům. Mají pocit, že je začínají ovládat východní peníze, a kam se člověk podívá, nikde už nenajde nic anglického. V tom bohužel mají pravdu. Když se to spočítá i s kontroverzním vzhledem, ke kterému princ Charles řekl: „Londýn začíná vypadat jako bizarní piknikový stůl. Už nám tu postavili obří okurku, teď tu bude stát obří slánka," pak mají obyvatelé Londýna opravdu nad čím přemýšlet a čeho se hrozit.