Při prvním pohledu na francouzská okna je zřejmé, že díky své velké prosklené ploše snadno vnesou do interiéru několikrát více denního světla oproti oknům klasickým. Výhodou je také lepší cirkulace vzduchu při větrání, které tak může být kratší, a přitom efektivnější.

Úžasný výhled

Vedle dostatku přirozeného osvětlení a kvalitnějšího větrání patří k přednostem francouzských oken také nenásilné propojení vnitřní části domu s exteriérem. To má estetický i praktický aspekt – jednak tato okna nabízejí ničím nerušený výhled do okolí a při plném otevření mohou zároveň fungovat jako vstup na zahradu, zastřešenou terasu nebo na balkon. To oceníme hlavně v letních měsících, kdy pobýváme více času na zahradě než v domě.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY:

Co promyslet předem

Rozsáhlé prosklené plochy působí velmi přirozeně a vnitřní část domu je díky nim vzdušnější a celkově přívětivější. Přesto mají francouzská okna i určité limity, s nimiž je dobré předem počítat už při projektování stavby nebo rekonstrukce.

Důležitým tématem je především otázka vytápění. Francouzská okna obvykle sahají jen několik centimetrů nad podlahu, proto je tedy obtížné pod ně instalovat klasický radiátor, který je jinak možné skrýt pod parapety. U tohoto typu oken musíme radiátor v dostačující míře nahradit podlahovým topením.

Pokud si chceme pořídit francouzské okno, měli bychom počítat také s tím, že velké skleněné plochy budou určovat a především pak omezovat rozmístění nábytku v prostoru.

S jistotou však lze říci, že v domě s francouzskými okny se nebudete cítit stísněně, ale naopak budete mít příležitost otevřít svůj dům okolnímu prostředí.