Vodárenské věže mají problém v tom, že jejich stavba je o kousek vyšší než širší. Kdo v nich chce bydlet, ten musí počítat s tím, že bude stále chodit po schodech. Ale komu to nevadí, ten by si měl vyhlédnout nejbližší vodárenskou věž a upravit si ji, jako v tomto případě.

V Belgii ve městě Steenokkerzeel se nachází tahle vodárenská věž, která byla postavena v letech 1938 až 1941 ve stylu průmyslového funkcionalismu.

Z NETRADIČNÍCH STAVEB VÁM MŮŽEME TAKÉ NABÍDNOUT:

Rodina tuto stavbu v roce 2006 koupila a nechala přestavět architektonickou firmou BHAM design studio, která z vodárenské věže o kapacitě 250 000 litrů postavila luxusní bydlení v nejmodernějším stylu.

V pěti patrech je postavený byt i kancelář, které by mohl každý závidět. Pojďme se na to podívat postupně:

Přízemí: Zde najdeme předsíň, schody a garáž.

1. patro: Technické místnosti, úložné prostory.

2. patro: Pokoj pro návštěvy s vlastní koupelnou. Dále je zde malá pracovna ve dřevě wenge.

3. patro: Centrální koupelna. Ve výši 4,5 metru nad zemí je umístěna koupelna z tvrdých kamenů, které odlehčuje sklo a látkové závěsy.

Vodárenská věž Château d'eau od architekta Mauro Brighama

4. patro: Ložnice. Do ní se nedostanete zespodu, ale z hořejšího obývacího patra. Malý pokoj zvětšuje velkoplošné zrcadlo, které za sebou skrývá šatnu.

5. patro: Kuchyně, jídelna, obývací pokoj. V kopuli nad „nohou“ stavby je dost místa pro to, aby se sem vešla celá společenská část. Je tu tedy technicistní kuchyně, jídelní místo i prostor pro ohromnou sedačku obývacího prostoru.

6. patro: Vyhlídková terasa. Jen čtvrt kilometru odtud je mezinárodní letiště. Výhled z terasy může být opravdu zajímavý. Z letadla na věž také, protože na terase pokryté dřevěnými podlahami je umístěna například i sprcha.