Tento opravdu nezvyklý patrový dům zaujme hned na první pohled a z několika různých důvodů. V první řadě stojí na pozemku o výměře 27 metrů čtverečních (asi 3,5 x 7,5 metru). Oproti vedlejším bytovým domům je postaven v moderním duchu, nevyhýbá se proskleným plochám a samozřejmě vynikne i výrazným využitím zeleně, které není v centru města nikdy dost.

Dům, který připomíná malý ekosystém žijící si vlastním životem, navrhl architekt Ryue Nishizawa a mohli bychom jej najít při procházce centrem Tokia.

DALŠÍ NETRADIČNÍ DOMY MŮŽETE NAJÍT ZDE:

Úzký, ale ne stísněný

I přes omezený prostor nabízí tento dům svým majitelům dostatečný komfort, jelikož disponuje přízemím, třemi nadzemními patry a střešní terasou. Prostorové omezení se odráží také v řešení interiérů – jsou co nejvíce prosklené, aby do nich vnikalo denní světlo a dům nepůsobil stísněně. Zároveň uvnitř domu nenajdete pevné předěly ani zděné příčky, většinou je rozdělení prostoru řešeno formou závěsů či jiných variabilních zástěn.

Jak jsou řešeny interiéry

V přízemí najdete kuchyň a společenskou místnost, nad nimi jsou ložnice a koupelna, v dalším patře je umístěn pokoj pro hosty. Vše zakončuje rozlehlá terasa. Nishizawa do svého projektu zakomponoval velké množství zeleně v podobě různých vzrostlých rostlin zasazených do květináčů, které dům doplňují, zkrášlují a samozřejmě mu tvoří jakousi kulisu, která má zabezpečit větší soukromí.

Otázkou zůstává, zda se do takto úzkého prostoru vejde například klasická manželská postel, nebo zda majitelé spí v ložnici na palandě…