Tým ČVUT je prvním zástupcem České republiky v jedenáctileté historii soutěže. Soutěžní stavba se jmenuje AIR House, a pracují na ní již dva roky studenti týmu ČVUT vedeného studenty Fakulty architektury ve spolupráci s Fakultou stavební, Fakultou strojní, Fakultou elektrotechnickou a Fakultou dopravní a Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT. V současnosti se projekt dostává do své konečné fáze a studenti začínají soutěžní dům vlastními silami stavět v Mníšku pod Brdy.

Co to je Solar Decathlon?

Ale dřív, než vám představíme soutěžní dům, měli bychom něco říct o soutěži. Jde o mezinárodní klání studentů, kteří se snaží navrhnout, postavit a provozovat energeticky soběstačný solární dům. Stavby vznikají na půdě univerzit, hotové domy se představí veřejnosti během dvoutýdenní přehlídky v říjnu 2013 v Kalifornii.

Soutěž demonstruje, že inteligentní řešení stavby je schopné zajistit příjemné vnitřní prostředí a tepelnou pohodu a zároveň generovat dostatek tepelné a elektrické energie pro potřeby domácnosti. Stavby 20-ti studentských týmů jsou hodnoceny v 10 disciplínách, každá je oceněna maximálně 100 body. Zvítězí tým, který dosáhne nejvyššího bodového součtu. V disciplínách jsou zařazeny jak velmi odborné body, jako je udržování dané teploty a vlhkosti v domě po celou dobu výstavy, ale i méně obvyklé, jako je uspořádání dvou večírků pro okolní soutěžící, uvaření večeře pro ně, stále mít puštěnou televizi a hifi soupravu… Samozřejmě, že nejdůležitější je udržet spotřebu elektrické energie na nule nebo pod ní, tedy solární panely by měly vyprodukovat tolik elektrické energie, aby stačily na denní provoz domu a přebytky aby pokryly noční provoz.

Solar Decathlon

Ještě jedna důležitá informace tu nepadla. Všechny týmy svůj dům postaví ve svých vlastech a na místo určení je pak přepraví v kontejnerech rozebrané. Na místě pak mají dva dny na sestavení a zprovoznění celého domu.

Češi do toho!

Air House je navržen jako energeticky nulový dům. Veškerou energii pro potřeby domácnosti i pro zajištění optimálního vnitřního klimatu získává ze slunečního záření. Dům se vyznačuje nízkou spotřebou materiálu, vody a energie. Důležitá je energetická náročnost při výrobě a dopravě použitých materiálů a možnost jejich recyklace po dožití stavby. Koncept „domu v domě“ využívá chráněný prostor mezi vytápěnou částí a dřevěnou pergolou jako nárazníkovou zónu pro zmírnění tepelné zátěže. Spotřebu energie minimalizujeme kombinací pasivních (geometrická charakteristika, orientace ke světovým stranám, velikost a rozměry okenních otvorů) a aktivních prvků (fotovoltaické, sluneční kolektory, úsporné spotřebiče, inteligentní ovládání).

Air House má 50 m² fotovoltaických generujících veškerou potřebnou energii pro provoz domu. K tomu je ohřev vody zajištěn solárním fototermickým systémem s plochými kolektory s přímo protékaným absorbérem. Jako zdroj vyhřívání i klimatizace pracuje invertorové tepelné vzduch–voda s precizní a pozvolnou regulací výkonu. Nic by se samozřejmě neobešlo bez využití rekuperačního výměníku, který pracuje s účinností až 93 %.

Ale podívejme se na dům z architektonického hlediska. Jde o tvarově tradiční koncepci, která však minimalizuje interiér a více dbá na život na velké terase, která se stává centrem dění. Úsporné dispoziční řešení je založeno na tradici minimálního bydlení, kde důmyslný architektonický návrh šetří prostor a v důsledku také pořizovací a provozní náklady. Cílem je umístit maximum funkčních jednotek mimo klimatizovaný prostor a tím minimalizovat energii vynaloženou na udržení vnitřního komfortu. Terasa s jedlou přírodní zahradou slouží jako prostředník mezi domem a okolní přírodou. Přímá vazba venkovního a vnitřního prostoru, jeho tvarová jednoduchost a bezbariérový přístup umožňují provozovat společenské aktivity a začlenit obyvatele domu do lokálního sociálního života.

Obytná zóna je uložena do L. Jak to už bývá u těchto staveb na Decathlonu obvyklé, jde o tradiční difuzně otevřenou dřevostavbu obloženou izolací z přírodního dřevního vlákna. Obytná část i s terasou je pak překryta konstrukcí ze dřeva, která funguje jako druhá kůže. Funguje jako slunolam i držák na solární panely. Pod ní se tak udržuje příjemné klima i za horkých letních dnů.

Pokud se chcete podívat na tento dům sami, zatím možnost nemáte, protože je ve výstavbě. Přesto máte možnost nahlédnout do jeho útrob prostřednictvím výstavy, která se nyní koná v Národní technické knihovně v Praze, a která potrvá až do 11. července 2013.