Dnes vám představujeme úplně novou rodinnou rezidenci, jejíž stavba byla dokončena v roce 2013. Jednopodlažní dům nazvaný Shah house stojí v oblasti Aranya v Indii a rozkládá se na ploše 543 metrů čtverečních. Tuto nízkou podlouhlou stavbu navrhlo a zkonstruovalo architektonické studio Modo designs a za harmonicky sladěným vzhledem interiérů stojí Ila Yogesh Choksi.

Cílem, jehož chtěli architekti i interiéroví designéři v tomto domě společnými silami dosáhnout, bylo propojení jednoduchosti s elegancí a souznění s přírodními prvky. Na pozemku totiž už dlouho před začátkem stavby stály vzrostlé palmy, které jsou přirozeným předělem, jež odděluje a opticky chrání zahradu domu od okolí.

ČTĚTE TAKÉ:

Samotný dům je rozčleněn na tři zóny. V první z nich jsou situovány pokoje pro rodiče, děti a pro návštěvy. Na tuto část navazuje centrální zóna, která zároveň tvoří jakousi spojnici se třetí zónou domu, a ta je koncipovaná jako společenský prostor s obývacím pokojem, z něhož vede vstup přímo do chráněného vnitřního dvorku a směrem k bazénu. Třetí, již zmiňovaná zóna domu, pak ukrývá hlavní ložnici a jídelnu.

V zařízení interiéru se znatelně promítnul asijský vkus. Tomu odpovídá volba materiálů, kde hraje prim tmavé dřevo a čiré sklo, kombinace světlých, tmavých i výrazných barev (patrná je obliba tyrkysové a sytě fialové barvy), důraz na variabilitu doplňků, jako jsou koberečky, polštářky či obrazy na stěnách. To vše je ovšem voleno s citem pro moderní ráz domu a ve všech ohledech při zařizování vnitřních prostor si můžeme všimnout i určité umírněnosti, která byla v tomto případě šťastnou volbou. Dům díky tomu nepůsobí tzv. přeplácaně, ale naopak spíš vyzařuje určité pro nás netypické východní kouzlo.

Zdroj: Modo designs

Foto: Vishal Solanki / Radhika Pandit