Není to úzus, aby dům byl rozkročený do stran. Ale podle architektů z Damilano je to ideální tvar na to, aby měl několik separátních zón. Pojďme se podívat na jejich Casa B, dům stojící v italském Piemonte. Tento projekt z roku 2000 má užitnou plochu 355 m². Vstupní dvorana a vjezd automobilů do garáže jsou samozřejmě přivráceny ke komunikaci. Sem se tedy nehodí ani vložení částí domu, kde je zapotřebí soukromí nebo klid. Nad vjezdem do garáží je tak umístěna krychle s velkým oknem, za níž můžeme pozorovat majitelku domu, jak u moderní kuchyně s velkým pracovním ostrůvkem vaří.

Casa B

Dál se dům jakoby přes užší chodbu s obložením fosilním typem kamene, kde je umístěna jídelna, rozšiřuje do obývacího prostoru. To je jakési centrum pro ostatní části domu. Tudy se vchází ve stejném patře do samostatné chodby, jež obsluhuje tři ložnice a dvě koupelny ve svém samostatném křídle, přivráceném k obci. Schody do prvního patra vedou do velké ložnice majitelů, která má svou koupelnu i ohromnou šatnu.

Další část domu pak je přivrácená k jihu a je jakousi soukromou a relaxační částí. Je zde terasa, bazén, balkón i samostatné venkovní kryté sezení.

Foto: Damilano Architects/Andrea Martiradonna