Světová architektura: Harmonický dům Yin-Yang

Yin-Yang House
Zvětšit fotografii
Foto: John Linden, Brooks + Scarpa

Autor:

Dnes vás zveme na prohlídku moderního rodinného domu do amerických Benátek. Právě tam totiž stojí Yin-Yang House, který svým majitelům poskytuje soukromí i dostatek prostoru pro společenský život.

Yin-Yang House
Foto: John Linden, Brooks + Scarpa

Autor:

Stavba nazvaná Yin-Yang House je samostatnou rodinnou rezidencí, která od roku 2011 stojí na klidném místě města Venice nedaleko Kalifornie. Dům navrhlo architektonické studio Brooks + Scarpa a rozkládá se na 390 metrech čtverečních plochy. Jeho stavba se vyšplhala na částku 1,7 milionu dolarů (33,3 milionů korun).

S energiemi si vystačí sám

Jedná se o tzv. bilančně nulovou budovu, což znamená, že ačkoliv je dům napojen na veřejné energetické sítě, jeho roční spotřeba z této sítě je ve výsledku nulová. Yin-Yang House si totiž významný podíl energie dokáže vyrobit sám z obnovitelných zdrojů (konkrétně prostřednictvím solárních panelů), což je obvykle dostačující. Pokud dojde k vyprodukování více energie, než provoz domu spotřebuje, je z části dodávána zpět do veřejné energetické sítě. A naopak v případě, že je energie nedostatek, opět je možné využít odběr energie z veřejné sítě pro potřeby majitelů domu.

ČTĚTE TAKÉ:

Krytá předzahrádka vyniká zajímavým členěním

Velmi zajímavá je také samotná architektura domu. Při pohledu z ulice působí tento dům jako jednolitá stavba. Když však vstoupíme dovnitř, otevře se před námi série dvorků a nejrůznějších venkovních prostor, které jsou smysluplně propojeny tak, aby dohromady tvořily harmonický celek. Ten navíc ještě logicky koresponduje s vnitřním členěním domu. Interiéry i venkovní prostory jsou také navrženy tak, aby vyhovovaly rozrůstající se rodině - tedy menším dětem i dospívajícím potomkům a jejich přátelům.

Dům pro velkou rodinu

Yin-Yang House
Foto: John Linden, Brooks + Scarpa

Autor:

Srdcem domova je kuchyně otevřená do prostoru tak, aby bylo při vaření možné komunikovat s návštěvou usazenou v jídelně či v obývacím pokoji a ještě při tom dohlížet na děti, které si hrají venku. Společné, nejvíce využívané prostory domu jsou poměrně rozsáhlé. Ložnice a dětské pokojíčky jsou už o něco menší, ale rozhodně dostačující.

Mnoho užitých materiálů, jež v domě můžeme najít, je přírodních a recyklovatelných. Ať už si všimneme bambusu, kamene, dlaždic, nebo obkladů v koupelně, vše působí příjemně a přirozeně.

Foto: John Linden

Zdroj: Brooks + Scarpa

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Architektura
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,rodinný dům,projekční činnost.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Celková rekonstrukce bytu 80m2 3kk, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1, Celková rekonstrukce bytu.