Tento dům je určený pro manželský pár a jejich dva psy a příležitostně i pro jejich dvě děti i s partnery. Pozemek není nijak velký, je trojúhelníkovitý a ve svahu. Takže žádná velká pohodová práce pro architekty. Ale přesto se studiu OK Plan Architects v čele s Luďkem Rýznerem podařilo vytvořit dům, který plní zadání majitelů: jednoduchost, nenáročný provoz i údržba, spousta úložných prostor a výhled na Zlín.

Architekt pánem

Až na několik zásadních vymezení, požadavků a přání svěřil pan Pavel návrh domu plně do rukou architekta, neboť dřívější realizace z dílny OK Plan Architects se jemu i manželce líbily. Stavět se začalo na ploše o rozloze 456 m², udržované jako zahrada. Po odtěžení části pozemku bylo díky dostatečnému převýšení parcely možné podzemní patro na celou výšku zapustit do terénu. Zastavěná plocha čítá 127 m². Pozemek je vymezený semknutím dvou komunikací, ze severní strany pak sousedním pozemkem. Podzemí a dvě nadzemní podlaží zajišťují užitnou plochu 330,7 m². Konstrukčně je dům navržen jako stavba se železobetonovými stropy a zdivem z keramických tvárnic. Při velkých prosklených plochách tvoří nosnou konstrukci ocelové sloupy z válcovaných nosníků. Na úrovni prvního nadzemního podlaží vynášejí druhé patro dominantní ocelové sloupy kruhového průřezu s protikorozním nátěrem. Nelze si jich nevšimnout.

Dům ve Zlíně

Fasáda zastává požadavek bezúdržbovosti. Na vnějším plášti najdeme kombinované obložení z cedru a cortenového plechu, některé plochy jsou ponechány z pohledového betonu. Obrácená střecha s hydroizolací z těžkých asfaltových pásů a zásypem z říčních oblázků nahrazuje klasickou střešní krytinu.

Typický prvek – fantastický výhled

Dům je navržen tak, aby nechal volný výhled majitelům na Zlín. Ten zajišťuje velká prosklená stěna s posuvnými díly. Výplně dodala firma Dafe-Plast. Konstrukce přitom nebyla nijak jednoduchá. Jsou tu například předsazené fasádní konstrukce, protažené až na úroveň atiky. Veškeré okenní a fasádní profily německé značky Schüco jsou osazeny na venkovní líc fasády a dodány včetně parotěsných a paropropustných pásek v kombinaci se zateplovacím boxem.

Bez žaluzií

Přízemí domu je koncipováno jako samostatná bytová jednotka, která vytváří zázemí pro vracející se dceru s partnerem, kteří žijí v zahraničí, a samozřejmě i další návštěvy. O pronájmu těchto prostor manželé rozhodně neuvažují. Při prezentaci svých představ architektovi měli majitelé stavby i několik omezení. Nepřáli si například centrální vysavač, dlažbu či žaluzie, které by navíc narušovaly celkový koncept řešení oken, ta jsou, jak již bylo zmíněno, umístěna do líce fasády. Požadavek zastínění lze u projektu vyřešit vnitřními roletami nebo závěsy.

Stejná pravidla pro interiér i exteriér

Pojetí interiéru mělo za úkol korespondovat s materiály, které byly použity v exteriéru, a naopak. Proto základní koncept tvoří kombinace dřevěných podlah i dalších prvků interiéru, obkladů z ocelových plechů, stropů z pohledových betonů a cementovápenných omítek s gletovaným povrchem. Na podlaze dominují dřevěné vícevrstvé parkety značky Solidfloor (kolekce Vintage) s patinou a olejovanou úpravou povrchu. Záměrně byla vybrána dubová rustikální kolekce s výraznými a částečně vyspravovanými suky a letokruhy, které kontrastují, a krytinu tak dokonale zvýrazňují. I ostatní dřevěné prvky v interiéru jsou ze dřeviny dub. Upozorněme na schodiště, vyrobené z masivního dubu, lehce drásaného a následně olejovaného. Je navrženo jako samostatné, jednostranně vetknuté do zdi.

Stěna obložená plechem

Stropy místností zdobí pohledový beton opatřený transparentním lakem. Stěny chrání a krášlí cementovápenné omítky s gletováním ve svém přirozeném odstínu. Pouze v koupelnách jsou použity benátské štuky a stěrka Pandomo. Exkluzivitu nabízí stěna v obývacím pokoji, která byla záměrně obložena plechem, krásně kontrastujícím s dřevěnými podlahami a nábytkem. Jsme-li v obývací části, upozorněme na prostornou sedačku s textilním povrchem i krbovou vložku na dřevo. Ta byla do projektu začleněna na základě přání pana Pavla. Úložné prostory zajišťuje zejména vestavěný nábytek, vyrobený na zakázku. Některé části, jako například židle, křesla či sedačka v obývacím prostoru a kuchyni, jsou výrobky typovými. Kompletně atypická a na zakázku zpracovaná je kuchyňská linka. Vyniká nejen celkovým řešením, ale i strukturou materiálu. Dub drásaný se na ní střídá s dubem vysokého lesku. Pracovní plocha je z africké žuly.

Tepelné čerpadlo i krbová vložka

Parkování řeší z ulice přístupná dvojgaráž, která je propojena se vstupním zádveřím rodinného domu. Jako primární zdroj vytápění domu slouží tepelné čerpadlo. Teplo se do interiéru dostává kombinací podlahových konvektorů, podlahového vytápění a radiátorových těles. Lokálně pak působí ještě krbová vložka. Technické zázemí domu je situováno v podzemním podlaží.