Na velkém pozemku stál původně jen jeden dům. Majitel však pozemek rozdělil a na druhé části se začalo také stavět. Jenže uprostřed stojí dub. Co s ním? Pokácet ho by byla škoda. V součinnosti s územním plánem však tým architektů Claesson Koivisto Rune postavil dům, který splňuje všechny stavební podmínky, je moderní, a přitom nechává strom dále růst. Naopak. Je jeho součástí. Jeho středem a osou.

ČTĚTE TAKÉ O MODERNÍ ARCHITEKTUŘE:

Dům je totiž do oblouku. Žádná ostrá zatáčka. Prostě oblouk, který je plynulý a k přírodnímu akcentu dubu se hodí mnohem více. V oblouku je uloženo schodiště mezi dvěma patry. Vnitřní oblouk pak zabrala pro sebe kuchyň. Takže není třeba žehrat nad nedostatkem rovných stěn. Vždyť v tomto prostoru žádné nejsou potřeba.

Rovné strany pak zabírají pro sebe ložnice a sociální zařízení (v patře) a velký obývací pokoj s jídelnou na jedné straně a další ložnice na straně druhé (v přízemí). V centrální části je položena dlažba z carrarského mramoru, která však nepůsobí chladně, protože je doplněna typickými severskými atributy – výraznými pastelovými barvami na stěně (knihovně), jež zakrývá schodiště.

dům kolem dubu






Vraťme se ale k fasádě. Okna jsou rozmístěna tak, aby se co nejvíce soustředila na místa, kam není z okolních parcel vidět. Soustředí se především na prostor u dubu. Majitelé tak mají pocit, jako by žili spíš někde na vesnici než v hustě zastavěné oblasti.

Fasáda je zajímavá ještě z dalšího hlediska. Je obložená deskami, které jsou nepravidelné jak co do šířky, tak i barvy. Ta přechází od okrové (nejširší) až po temně červenou (nejužší prkna). Jsou rytmizována tak, že připomínají slavnou švédskou pohádkovou knihu „Kde je klobouk strýce Talla?“.

Foto: Åke E:son Lindman