Světová architektura: Sklo jako stavební materiál

Dostavba k domu ve Winchesteru
Zvětšit fotografii
Foto: Martin Gardner

Autor:

Renovace domu v jednom z anglických měst od svého počátku neprobíhala úplně tradičně. Přitom ze samotného domu tradice přímo sálá. Nakonec vše dopadlo, jak mělo, a stavba dostala i punc moderny.

Dostavba k domu ve Winchesteru
Foto: Martin Gardner

Autor:

Psal se rok 2012 a jeden ze stavařů, který přišel jedno obyčejné letní ráno do práce, aby začal s přestavbou rodinného domu, našel po započetí prvních stavebních prací na pozemku v anglickém městě Winchester pohřbené tělo... Zní to možná trošku jako začátek detektivky nebo hororu, ale asi takhle nějak opravdu probíhal počátek rekonstrukce tohoto proskleného domu, pod nímž je podepsané britské architektonické studio AR Design Studio.

Archeologické naleziště

Na samotném počátku stavby totiž tým archeologů přivolaných po nálezu prvního hrobu zjistil, že se v místě nachází ostatky římského pohřebiště z dob, kdy Británii ovládli Římané.

ČTĚTE TAKÉ:

Na místě se kromě několika hrobů našlo také staré opevnění a římská pohřební urna. Stavba domu mohla tedy skutečně začít až poté, co bylo místo nálezu prozkoumáno archeology, kteří si následně veškeré artefakty převezli do místního muzea k prozkoumání.

Tyto starodávné nálezy dodaly místu, už tak historicky bohatému, ještě výraznější historický podtext. Původní dům byl totiž vybudován již v roce 1856 a jeho rekonstruovaná čtvrtina původně sloužila jako dům pro služebnictvo.

Spojení starého a nového

Dostavba k domu ve Winchesteru
Foto: Martin Gardner

Autor:

Majitelé, kteří dům vlastní nyní, se rozhodli, že jej zmodernizují. K proměně měli jen několik základních požadavků. Jelikož je jejich vášní sklo, přáli si, aby v nově upraveném prostoru hrálo nejvýraznější roli. Architektonické studio tomuto přání rádo vyšlo vstříc a kromě výrazného skleněného schodiště v interiéru využili sklo v podobě přístavby, která na dům přímo navazuje. Do tohoto extrémně prosvětleného a otevřeného prostoru situovali jídelnu a kuchyň. Ve zbytku přízemní části se nachází také obývací pokoj a studovna. V prvním patře můžeme najít hned čtyři obrovské ložnice, každou s vlastní koupelnou.

Zdroj: AR Design Studio

Foto: Martin Gardner

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Architektura
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na sádrokartony?

Zadejte si poptávku v kategoriích: sádrokartony,rekonstrukce,sklo.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Sádrokartonové konstrukce, Akustická předstěna, odhlučnění bytu, Půdní nástavba.