Hned na první pohled je zřejmé, že původně tato stavba sloužila po mnoho let jako prostor pro ustájení koní. Dobu největší slávy si tyto stáje prožily už ve čtyřicátých letech, od té doby byly prostory nevyužívané. Tedy až do okamžiku, než se o jejich kompletní rekonstrukci postaralo architektonické studio AR Design Studio, které je proměnilo v moderní rodinný dům se třemi ložnicemi.

Původní prvky zůstaly zachovány

Jako v mnoha oblastech lidského počínání i v architektuře se touto renovací potvrdilo, že překážky a dané limity dokážou povzbudit lidskou kreativitu a nastartovat cestu k originálním řešením.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

V případě původních koňských stájí se architekti museli potýkat s nejedním omezením. A to především proto, že se rozhodli v co největší míře zachovat původní charakter stavby, a příliš tak nezasahovat do původních struktur. Na druhou stranu cílem bylo vytvořit pohodlné bydlení pro moderní rodinu.

Originalita ve všech směrech

Při rekonstrukci se stavaři zaměřili především na opravy a úpravy. Díky tomu mohly být i v novém domě zachovány původní prvky jako například dřevěné dveře či trámy. Druhou šanci při novém uplatnění zde získaly také třeba zrenovované žlaby určené pro koňské krmivo, které se proměnily v originální umyvadla.

Interiéry mají své kouzlo

Interiér je díky čisté bílé výmalbě a hojnému podélnému i střešnímu prosklení velice světlý. Vzhledem k původním dispozicím budovy jsou jednotlivé pokoje řazeny za sebou a lineárně na sebe navazují. Celkem zde najdeme tři prostorné ložnice, velkou koupelnu a otevřenou kuchyň propojenou s jídelnou a společenskou částí domu.

Foto: Martin Gardner