Místo Schoal Bay je notoricky známé každému Novozélanďanovi. Je to místo, kde se stýká fantastická krása novozélandské přírody s dokonalou bílou pláží. Toho využívají samozřejmě různé hotelové resorty, ale také se tu najdou zákoutí soukromých domečků, které si užívají téhle pohody.

Náš dům stojí přímo pod strmým kopcem a právě asi to dost ovlivnilo architekty od Parsonson Architects. Nesnažili se udělat tenhle dům nabubřelý či vzpurný. Naopak. Pokora a snaha o zapojení domu do okolí jsou zcela zřejmé.

Schoal




Hlavním materiálem je dřevo. Jen málo částí je z jiného materiálu. Ze dřeva je konstrukce domu, opláštění, podbití střechy, podlahy i vybavení. A přitom nejde o nic světoborného – jde o klasické levné dřevo. Dřevěné desky. Vše spojované vruty. Možná je to ten nejobyčejnější dům, jaký jste spatřili. Není na něm nic výjimečného. Není ze speciálních materiálů. Nemá žádné velké nápady. Snad jen průchod mezi obytnou částí a ložnicemi, které jsou ve své vlastní části přes venkovní zastřešenou chodbu, je poněkud zvláštní.

DALŠÍ ZAJÍMAVÁ ARCHITEKTURA:

Ale právě tahle absence unikátnosti je na tomhle domě to pravé. Je to dům plný prostoru, jednoduchosti a funkčnosti. Ukázka toho, že není třeba nic vymýšlet. Jeho funkcí je ochránit obyvatele před sluníčkem ve dne a v noci před chladem. Když je vhodné počasí, je možné i kompletně posuvnými stěnami zavřít terasu a udělat z ní kryté místo na spaní na čerstvém vzduchu.

Foto: Paul McCredie/ Parsonson Architects