Jmenuje se Daniel Isern. Je to architekt, který pracoval s Alonso Balaguerem v jeho architektonické kanceláři. A pak si řekl, že to zkusí sám. Založil architektonickou kancelář Isern, která je jakousi asociací nezávislých architektů z Barcelony. Jedním z jeho děl se teď můžete seznámit. Jde o dům, který nebyl vůbec jednoduchý. Stojí totiž ve svahu téměř stoprocentním a navíc jsou kolem vzrostlé borovice, které měly zůstat stát. Tak zůstaly.

dům ve svahu






Jelikož je pozemek užší, snaží se dům tlačit svou hmotu více ze svahu. Hned několik teras má blízký kontakt s borovicemi, které stále ještě porostou. Přesto se nemusí majitel domu bát, že by neviděl do kraje. Stále bude mít dost značný náskok před stromy. Bude jen záležet, kterou terasu si zrovna vybere. Zcela horní „paluba“ pak zaručuje výhled na věky.

ČTĚTE TAKÉ O ARCHITEKTUŘE:

Dům v sobě spojuje prvky betonové stavby (zajímavé je, že je zde přiznaný pohledový beton, ale vylitý do klasických dřevěných bednění), ocelových částí a jemného světlého dřeva. Samozřejmě, že moderní doba žádá ohromná okna, takže fantastické výhledy může zažít majitel klidně i z koupelny.

Foto: Adrià Goula/Isern