Na první pohled je domek poměrně nenápadný. Díky zapuštění do mírného svahu působí z pohledu z příjezdové cesty jako jednoduchý kvádr obložený dřevem.

Podíváme-li se i z druhé strany, zjistíme, že architekti ze studia Lode architecture využili svažitý terén k vytvoření polozapuštěného přízemí, které je z jedné strany chráněno kopcem, a jeho zbylé tři stěny tak mohly být téměř kompletně proskleny.

ČTĚTE TAKÉ:

Nenápadný dům v lese nabízí relax i soukromí

Nejedná se o klasický rodinný dům pro trvalé bydlení, spíš jde o klidné útočiště, které nabízí soukromí a krásy přírody všem těm, kdo potřebují aspoň na chvíli uniknout z ruchu města. Díky blízkosti řeky a lesa je to také perfektní místo pro nadšené sportovce. Skvostná příroda v nejbližším okolí přímo vyzývá k procházkám po lese nebo ke sjíždění řeky na kajaku.

Přízemí a první patro jako kontrast

Celé přízemí tvoří jeden otevřený prostor, jehož nejpodstatnější prvky tvoří výrazný krb, velké dřevěné schodiště a kuchyňský ostrůvek. Vzdušný prostor není příliš zatížen nábytkem, o to výraznější solitéry tu ovšem najdeme. Dominantním materiálem je bezesporu dřevo, které i ve vnitřních prostorech najdeme snad ve všech podobách.

Horní patro je výrazně uzavřenější, tmavší a slouží spíš jako privátní zóna s několika pokoji pro spaní, z nichž lze vyjít přímo na balkon, a být tak neustále v kontaktu s přírodou. Příroda je pro D house skutečně důležitá. Nejde jen o přírodní materiály, v nichž si dům přímo libuje, a nádherné okolí. Je zde evidentní i snaha být k přírodě co nejšetrnější i v otázce fungování domu. Není proto divu, že například pro účely vytápění bylo zvoleno tepelné čerpadlo.

Foto: Daniel Moulinet