Každý ví, že co student, to originál. Někdo potřebuje k učení totální klid, nejlépe velká strojní sluchátka na uších, mírné přítmí, nikoho poblíž a velkou konvici čaje či kafe. Někdo zase potřebuje kolektiv a debatovat nad problémem. Jak to ale skloubit. Koleje, jak je známe třeba z pražského Strahova, nejsou zrovna optimálním řešením.

ČTĚTE TAKÉ:

Švédské designérské středisko Tengbom architects vymyselo dřevěnou buňku o podlahové ploše 10 m². Jde o sendvičovou konstrukci, kde každý student bude mít vše, co k studiu a životu potřebuje. Uvnitř má místo na spaní v jakémsi podkroví, učení, odpočinek, koupelnu se záchodem, kuchyňský kout. Vše zabalené do designérsky vytříbeného vkusu provoněného dřevem.

koleje pro studenty

Komu se nelíbí, že by bydlel sám, může využít jinou variantu. Výhodou této konstrukce je diferenciace do různých velikostí a uspořádání. Nejsou to unimobuňky, takže tu nenajdete uniformitu. Koleje podle Tengbomu by byla jakási celá osada, kde několik „chatek“ by bylo pro individualisty, další by žili v jakési vesničce, nebo v menších společných domcích pro více lidí a ti sociálně přizpůsobiví by měli větší společné ubytovny.

Přitom je vše jednoduché, ekologické, recyklovatelné a snadno přemístitelné. Jen náklady na inženýrské sítě by byly asi větší.

Foto: Bertil Hertzberg/ Tengbom