Od samého počátku měl investor velkorysý záměr vybudovat na pozemku v Cholupicích u Prahy několik objektů. Kromě dvou rodinných domů též zahradní domek pro společenské akce a relaxaci majitelů, krytý přístřešek pro čtyři parkovací stání a venkovní jezírko. Zásadním úkolem architektů bylo zachovat v co největší míře vzrostlé stromy a jednotlivé objekty vložit mezi ně.

Domy mezi stromy

Poloha a tvarování objektů na pozemku respektuje nejen ochranné vzdálenosti korun stromů, ale i jejich kořenový systém. Bylo důležité, aby způsob zastavění podpořil pocit zahrady. Toho bylo dosaženo umístěním jednotlivých domů do okrajových a rohových částí pozemku. Pro každý dům tak vznikl malý soukromý prostor a jeden velký společný mezi domy s dominujícími stromy. Do jižního rohu pozemku byl vložen zahradní domek s krbem, na který navazuje vodní prvek bazénu a jezírka s lekníny. Hlavní pobytové prostory domů jsou orientovány právě tímto směrem, čímž využívají jižní orientaci a pocit soukromí dotvářený zahradou.

Vila

Oba domy mají rozdílné dispoziční řešení. Ten první, umístěný v severním rohu pozemku, je větší. Obsahuje dvě bytové jednotky s vlastními vstupy s možností vzájemného vnitřního propojení. Jednu z těchto jednotek tvoří malá garsoniéra, sloužící jako byt pro hosty. Druhý byt je velký, rozložený do dvou podlaží - v přízemí má jak denní pobytovou část, tak i soukromou část (ložnice rodičů s vlastním zázemím). V patře se nachází dětské pokoje, pracovna, domácí fitness a galerie otevřená přes obě podlaží. Druhý, menší dům, obsahuje klasicky jeden byt rozvržený do dvou podlaží. V přízemí najdeme denní pobytovou část s otevřeným schodištěm, v patře pak pokoje dětí a ložnice rodičů.


CS architects je architektonický ateliér založený v roce 2006 Jaroslavem Zaťkem a Petrou Brzobohatou. Zabývají se navrhováním a projektováním převážně rodinných domů v Čechách a na Slovensku. ***

Vzrostlé stromy výrazně převyšují nejvyšší body obou domů, a posouvají tak zahradu o úroveň výše do druhého nadzemního podlaží, na které navazují pobytové terasy.

Dům v mobilu

Oba rodinné domy jsou shodně materiálově řešeny jako součást jednoho celku, kde dominuje bílá omítka v kombinaci se dřevem použitým jak na obkladech, tak na terasách kolem domu. Z hlediska nosné konstrukce jsou řešeny jako monolitické ze železobetonu v kombinaci s ocelovou sloupovou konstrukcí.

Všechny objekty obsahují inteligentní elektronický systém, který řídí přístupový a zabezpečovací systém, kamerový systém, komunikační systém, systém vytápění a stínění, okamžité i průběžné měření spotřeb energií, řízení domácích spotřebičů včetně centrálního vysavače, zavlažovací systém, meteorologickou stanici, příjem satelitního a terestriálního vysílání, distribuci audia a videa z centrálního úložiště, herní konzole a domácí kino včetně zapuštěného plátna a projektoru. Domy je tak možné ovládat a monitorovat z chytrého telefonu nebo tabletu odkudkoli na světě, kde je připojení k internetu.

Celková užitná plocha většího domu činí 504 m² / obestavěný prostor 2012 m³, menší má 218 m² / obestavěný prostor 923 m³.

Text: Ing. arch. Dušan Řezáč Foto: CS architects