První je Whale House z Toronta, tedy Velrybí dům. Název má hned několik důvodů – z barvy fasády, která je temně šedá, stejně jako u kytovců, a také podle interiéru, který je sice malý, ale přesto prostorný a vymalovaný bílou a červenou barvou.

Nejdřív se pojďme podívat na dům zvenčí. Je úzký. Velmi úzký. Místní předpisy sice dovolovaly dům širší, ale soused bojoval za co největší mezeru mezi domy. A tak výsledný box má šířku pouhých 15 metrů. Výškově nepřesahuje okolní domy, a přitom se dovnitř vejde více prostoru, a to díky ploché střeše. Celkem má tento dům 167 m² podlahové plochy.

Whale house


Fasáda je rozčleněna do vertikálních a horizontálních oken. Ta mají svůj specifický účel. Ale o tom až za chvíli.

Už vstup do domu pak evokuje Jonáše v břiše velrybím. Vstupní hala totiž prostupuje na výšku všemi třemi poschodími. Tento jinak malý prostor je tak nečekaně obrovský. Tady náhle vidíme, že okna na fasádě přivádějí světlo do místností uvnitř vlastně nepřímo, díky odsazení. Horizontální okno osvětluje pracovnu, vertikální pak přivádí slunce do soukromých místností.

ČTĚTE TAKÉ:

V přízemí je pak kuchyně s jídelnou a oddělené schodiště do horních dvou a půl pater. V mezipatře najdeme již zmíněnou pracovnu a v každém dalším patře jednu ložnici se sociálním zařízením. Horní ložnice je osvětlena okny do fasády na severní stranu a světlíkem na střechu, takže má dostatek světla. Ložnice pod ní pak osvětluje právě průsvit z fasády domu.

Foto: rlzbd/ borXu Design