Nová etapa existence madridské továrny La Fábrica se začala psát v roce 1973. Tehdy objevil španělský rodák a architekt Ricardo Bofill tento rozsáhlý industriální komplex o rozloze 3 100 čtverečních metrů v dezolátním stavu. Stavba z přelomu století se skládala z více než 30 sil, podzemních chodeb a obrovských strojoven. Továrna byla na počátku sedmdesátých let opuštěná a částečně i zničená.

Ricardo Bofill příliš neváhal a chopil se své příležitosti. Během dvou let celý komplex předělal doslova od podlahy a vytvořil zde hlavní sídlo svého architektonického studia Taller de Arquitectura. Bez problému se sem vešly i výstavní prostory.

ČTĚTE TAKÉ:

Architektovi se ovšem prostor, složený z nevídaných prvků, jako jsou schody nevedoucí nikam, mohutné betonové struktury, které nic nepodpírají, či kusy kovu bez evidentního významu jen tak visící v prostoru, zalíbil natolik, že si z jeho části vytvořil loft, v němž v současnosti nejen pracuje, ale také žije.

Při přestavbě zůstalo zachováno osm sil, z nichž se postupně stalo několik kanceláří, modelová dílna, archivy, knihovna a gigantický prostor s názvem Katedrála. Ten slouží jako sál pro konání výstav či koncertů a pro řadu dalších kulturních akcí spojených s pracovními aktivitami majitele.

Velmi příjemným zpestřením technického rázu stavby je její umístění. La Fábrica je totiž ze všech stran obklopena zahradami plnými eukalyptů, palem, olivovníků a cypřišů.

Foto: Ricardo Bofill, Taller de Arquitectura