Tahle stodola nás zaujala především tím, že to není žádná moderna. Stodola je prostě stodola, ať už se na ni podíváte z jakékoli strany. Nesnaží se vypadat jako nabouraný moderní kvádr ve starém obnošeném kabátu. Ani uvnitř nehodlá nějak potírat svůj původ.

rekonstrukce stodoly


Dílo Jan Rösler Architekten neukrojilo domu nic z jeho patiny. Naopak. Renovací a rekonstrukcí protiklady akcentovaly původnost místa a objektu. Však také architekt využil všechno, aby genius loci místa zachoval. Například v použitých materiálech. Třeba izolace domu jsou dělány ze lnu. Stěny jsou potahovány hliněnou omítkou. Střecha byla rekonstruována s využitím materiálu z jiné staré stodoly. Interiér je vymalovaný bíle a doplňují jej přepážky ze dřeva, travertinová podlaha v přízemí nebo dubová podlaha v patře. Pod ní je pak podlahové vytápění, které je napojené na solární panely umístěné ve střeše.

ČTĚTE TAKÉ O JINÝCH PŘESTAVBÁCH STODOL:

Velká okna, která vyplňují původní vstupy do stodoly, jsou samozřejmě dřevěná. Mají schované kování, aby nic nerušilo jejich tvar. Přitom se všechna dají otevřít a vyjít jimi ven. Pokud nikdo není doma, zavřou se venkovní dřevěná vrata a nikdo nepozná, že se jedná o víkendový dům, a ne o starou stodolu. Nikdo nepředpokládá, že tenhle dům by byl využívaný celoročně. Jde o víkendový dům, takže bylo možné zde udělat mnoho ústupků. Ty ale domu jen prospěly.

  • Dům: Stein House
  • Architekt: Jan Rösler Architekten
  • Lokace: Druxberge, Německo
  • Plocha pozemku: 850 m²
  • Podlahová plocha: 240 m²
  • Foto: Simon Menges / Jan Rösler Architekten