V takovém kempu by se jistě líbilo i lidem, kteří jinak spaní v přírodě pod stanem s přílišným nadšením nevyhledávají. Mladé studio ArchiWorkshop totiž v roce 2013 připravilo opravdu hodně luxusní stanové jednotky. Umístili je do odlehlého stanoviště uprostřed krásné přírody a vysokých hor Jižní Koreje.

Celý nápad vychází z nového trendu, který sice přeje kempování, ale zároveň vyžaduje i dodržení určité úrovně.

ČTĚTE TAKÉ:

Jednoduše řečeno - stanování ano, ale táborníci musí mít ve svém stanu k dispozici kromě pohodlného místa na spaní také klasické vybavení, jako je vlastní toaleta a kuchyně.

Architekti navrhli hned dva druhy stanů. První z nich má protáhlý a lehce zakřivený tvar. Svým obyvatelům nabízí 37 metrů čtverečních plochy. Druhý typ stanových jednotek má kruhovitý půdorys a poskytuje 53 čtverečních metrů obytného prostoru.

Oblého tvaru architekti dosáhli tím, že přes zahnutou ocelovou konstrukci napnuli dvě vrstvy speciální membrány, která chrání vnitřní prostory stanů před slunečními paprsky. Ta je zároveň také voděodolná a požáruvzdorná. Každá jednotka má ovšem prosklené vstupní dveře, aby do interiéru vnikalo aspoň nějaké denní světlo.

Ani vnitřní prostory stanů nejsou nijak ochuzeny. Architekti do nich na míru navrhli rozkládací postele a jeden z korejských umělců pro tyto účely vytvořil řadu originálně malovaných přepážek, které zdobí každý ze stanů.

Foto: June Young Lim