Mluvíme o jihoitalském městě Matera, což je jedno z vůbec nejstarších měst světa. O tom nakonec svědčí i fakt, že v tomto místě byly nalezeny nejvýznamnější důkazy o usídlení lidí, kteří zde žili už v době paleolitu.

Nejstarší část města nazvaná Sassi di Matera (můžeme přeložit jako Kameny Matery) je proto od roku 1993 součástí světového dědictví UNESCO. Jde totiž o to nejpůvodnější centrum města, kde se mimo spletité sítě uliček, věží, obranných zdí či vinných sklípků nachází také mnoho původních jeskyní.

ČTĚTE TAKÉ:

Ve zmiňovaném centru města se manželům Fernandovi a Marise Ponte, které velice nadchla místní atmosféra, podařilo najít opuštěné místo se základy ze 17. století. Rozhodli se jej zrenovovat a postavit zde rodinný hotel, který by zakonzervoval atmosféru místa a hostům by dokázal nabídnout útulné bydlení v přátelském prostředí.

Rekonstrukce celých 500 čtverečních metrů byla svěřena zkušené architektce Danielle Amoroso. Veškeré restaurátorské práce proběhly velmi šetrně k původním základům, aby nedošlo ke zbytečnému a nevratnému poničení historického odkazu, který byl v tomto místě zanechán.

Interiérům hotelu Corte San Pietro dominuje samozřejmě kámen a ve velkém tu najdeme zastoupené i dřevo. Veškeré prostory jsou laděny do rustikálního stylu, který je ovšem šetrně doplněn i o moderní prvky. Kombinace světlejších zdí, tmavého dřeva a nábytku vytváří dynamický kontrast, který se podařilo do příjemné polohy změkčit zásluhou tlumeného a správně umístěného osvětlení.

Foto: Corte San Pietro