Studio Robert Maschke Architects v roce 2011 úspěšně dokončilo renovaci rodinného domu, který stojí v Bay Village ve městě Ohio.

Dům stojí na pozemku, který se prudce svažuje a v polovině délky přes něj navíc protéká potok. Velkou výhodou je, že je pozemek po celém svém obvodu osázen vzrostlými stromy, které zajišťují dostatek soukromí. Vzhledem k tomu, že je pozemek umístěn na poměrně hustě osídleném předměstí, je to pro majitele domu skutečná výhra.

ČTĚTE TAKÉ:

Samotné úpravy stavby se dotkly vnitřních prostor - majitelé si přáli zachovat venkovský dojem při pohledu zvenku, uvnitř však zatoužili po otevřenějších a světlejších prostorech. Vedle interiérových úprav došlo také na rozšíření domu. K původním 155 metrům čtverečním obytného prostoru bylo dostavěno dalších 180 čtverečních metrů. Celkové náklady se tak vyšplhaly na 648 tisíc dolarů (asi 17,7 milionu korun).

Na této dostavbě je na první pohled zajímavá snaha opticky spojit dostavbu s existujícím domem a okolní přírodou. Architekti si pro tento účel vybrali opravdu netradiční cestu. Celou jednu stěnu domu a dokonce i část střechy totiž nechali obrůst zelení.

Interiér je zařízen v čistém minimalistickém duchu. Do prostorných pokojů a chodeb vstupuje skrze velké prosklené plochy spousty denního světla. Aby velké bílé plochy stěn nepůsobily příliš stroze, najdeme v interiéru v různých podobách zastoupeno dřevo a své místo si tu našly i barevně výrazné doplňky.

Foto: Eric Hanson