Jedná se o stavbu Ga On Jai, která byla v roce 2013 postavena na poněkud nezvyklém místě. Přibližně před dvaceti lety se totiž v Jižní Koreji konala velká přehlídka architektury a vláda nechala k tomuto účelu vystavět celé město, jehož smyslem bylo prezentovat to nejlepší, co mohla tehdejší architektura světu nabídnout.

ČTĚTE TAKÉ:

Dvacet let je nicméně poměrně dlouhá doba. Některé z prezentovaných domů za ty roky volají po rekonstrukci, jiné čeká demolice. Také majitel domu Ga On Jai, který navrhlo a postavilo studio IROJE KHM Architects, si nejprve pořídil dům z původní zástavby. V první řadě mu ovšem nešlo o starý dům, ale o 643,5 metrů čtverečních velký pozemek pod ním. Ten se mu zalíbil natolik, že starý dům nechal zbourat a vystavěl zde dům úplně nový.

Klient měl na studio několik požadavků, za nimiž si stál. Chtěl především, aby byl dům co nejvíce ekologický a na rozdíl od předchozí stavby i prosvětlený. Zároveň si přál vytvořit v domě dostatek soukromí, které by majitele oddělovalo od okolního hluku a zvědavých očí. A posledním přáním bylo, aby architekti při návrhu zohlednili okolní přírodu a vytvořili takové interiéry, z nichž bude možné dohlédnout až na hory za městem.

Výsledkem snažení architektů je dvoupodlažní stavba, která z leteckého pohledu svým nezvyklým tvarem připomíná rejnoka. Dům je až neobvykle členitý, rovných a jednoduchých linií zde nenajdeme mnoho. Kromě nekonvenčního interiéru stojí za pozornost také ze všech stran krytá vnitřní zahrada, která se rozlézá hned v několika úrovních ve střední části pozemku, a je tak ohraničena samotnou stavbou. Díky tomu působí jako klidná oáza i uprostřed města.

Foto: Sergio Pirrone, Jong Oh Kim, Jeong Sik Mun