Prázdninový dům s názvem RD House bychom mohli na vlastní oči vidět v případě, že bychom se vydali na výlet do Karibiku. Tato stavba se totiž nachází poblíž města Jarabacoa, které leží v Dominikánské republice.

Ačkoliv jde o prázdninový dům, který majitelé nevyužívají celoročně, nelze říci, že by to na domě bylo na první pohled zřetelné. Spíše naopak. Rezidence je totiž určena k tomu, aby v době dovolených zvládla ubytovat až 18 lidí naráz. Vystačí si přitom s 500 čtverečními metry, v nichž jsou zahrnuty i plochy venkovních teras.

ČTĚTE TAKÉ:

Kromě pohodlí pro větší počet obyvatel se architekti ze studia VASHO pod vedením Alexi Moraga H. museli vyrovnat ještě s jednou výzvou. A tou byl svah. Pozemek, na němž stojí RD House, je totiž převážně svažitý a jeho sklon se pohybuje mezi 45 až 70 stupni. Z tohoto důvodu je dům řešen terasovitě a jeho zadní část je zapuštěna do země. Díky tomu mohla vzniknout zelená pochozí střecha.

Co se týče materiálů, tak vedle dřeva a betonu bylo při stavbě využito také velké množství kamene, který pochází přímo z místa stavby.

Pro tento dům jsou charakteristické otevřené a propojené prostory. V přízemí, které navazuje na rozlehlou terasu se zapuštěným venkovním bazénem, se tak nachází společenská část domu s obývákem, jídelnou a kuchyní. Dům má několik ložnic, každá z nich má vlastní koupelnu a studovnu.

Foto: Eduardo Abreu