Tato moderní stavba nazvaná 2 Oaks House se nachází poblíž bulharského hlavního města Sofie, nedaleko od pohoří Vitoša. Projekt, jehož hlavním zadáním byl už od samého počátku moderní a energeticky úsporný dům s rozumně vyřešenými prostory, který bude respektovat, že na pozemku stojí dva vzrostlé duby, vypracovalo studio OBIA.

Největší výzvou byly pro architekty právě ony dva stromy, které nejenže neměly být kvůli stavbě pokáceny, ale měly se právě naopak stát dominantním prvkem stavby, který nakonec plní i svůj praktický účel. V letních obdobích vytvářejí koruny stromů tolik potřebný stín, jenž chrání dům před nadbytkem slunečních paprsků a tepla. V zimě, když stromy opadají, ale holé větve nebrání, aby do interiérů denní světlo vstupovalo.

ČTĚTE TAKÉ:

Dům má dvě podlaží. V přízemí se nachází otevřený prostor uspořádaný do tvaru písmene U, kam se podařilo umístit klasický trojlístek: kuchyně - jídelna - obývací prostor. Převážná část přízemí je směrem do dvora prosklená, takže v letních měsících umožňuje interiéry propojit s předzahrádkou, kde stojí již zmiňované duby.

Druhé nadzemní patro je o poznání soukromější. Najdeme zde tři ložnice a malou pracovnu. Také toto podlaží je z velké části prosklené a při pohledu téměř z kteréhokoli okna mohou mít majitelé pocit, že žijí v korunách stromů.

Jedním z důležitých požadavků na stavbu tohoto domu byla jeho energetická úspornost. Proto zde můžeme najít tepelné čerpadlo, trojitá skla a silnou vrstvu izolace. Dům je navíc vybaven automatickým systémem, který umožňuje kontrolovat spotřebu energie i na dálku.

Foto: Georgi Ivanov a Alumina Elit