Casa 7A je prázdninový dům o rozloze 550 metrů čtverečních, který byl v lednu 2014 dokončen a připraven k užívání architektonickým studiem Arquitectura en Estudio a Natalií Heredia. Celý stavební proces od návrhu po finiš trval dva roky. Architekti se při něm museli popasovat hned s několika výzvami.

První výzva spočívala už v samotném místě stavby. Dům totiž stojí ve městě Villeta, které se nachází asi hodinu a půl cesty západně od hlavního kolumbijského města Bogoty, ve velmi hornatém prostředí. Aby toho nebylo málo, celoročně tu majitelé musí počítat s převážně horkým a suchým podnebím.

ČTĚTE TAKÉ:

Pozemek je zároveň umístěn na poměrně prudkém kopci, jehož vrchol je ve výšce 967 metrů nad mořem. A právě tam vyrostl Casa 7A se třemi pokoji, studiem, servisní místností, s několika terasami a s venkovním bazénem.

Investoři od počátku upozorňovali, že dům bude obývaný pouze část roku. Mezi jeden z jejich hlavních požadavků proto patřila možnost kompletního uzavření domu pro období, kdy jej nebudou využívat. Architekti to vyřešili cestou stahovatelných dřevěných panelů, jimiž lze dům kompletně zabednit.

Design domu je poměrně jednoduchý. Jde o jednopodlažní stavbu, která při pohledu zvenku a při stažených panelech připomíná obyčejný kvádr. Výrazně zajímavěji působí, když jsou panely vytažené. Pak se totiž z velké části interiéru stane rázem rozšířená terasa, odkud se majitelům nabízí úžasný výhled do okolních hor.

Foto: David Uribe