V roce 2008 dostali architekti z Oller & Pejic Architecture e-mail s žádostí o návrh domu v poněkud netradičním terénu. Obrátil se na ně totiž manželský pár, který se rozhodl, že si svůj nový domov vybuduje uprostřed ničeho. Jejich parcela o rozloze 10 235 metrů čtverečních se sice nachází nedaleko města Palm Springs, tedy necelých 200 kilometrů na východ od Los Angeles, zároveň se ale jedná o jednu z kalifornských pouštních oblastí poblíž Národního parku Joshua Tree.

Architektům se tato výzva zalíbila a hned začali pracovat na návrhu. Ten byl připraven v roce 2010, kdy se zároveň začalo se samotnými stavebními pracemi. O dva roky později už na (do té doby neobydlené) poušti stál Black Desert House.

ČTĚTE TAKÉ:

Hned na začátku měli investoři určitou představu o vzhledu domu. Velmi se jim zalíbila jednoduchost moderní architektury - velká okna, propojené interiéry a minimalismus. Koncept domu měl také vycházet z podstaty toho, co v tomto místě často chybí - ze stínu. Právě proto má dům černou barvu, jejímž úkolem je stín nejen evokovat, ale částečně také nahradit.

Uvnitř domu jsou místnosti rozmístěny lineárně. Postupně na sebe navazují a lehce se obtáčejí kolem částečně uzavřeného vnitřního dvorku. Tím se architektům podařilo nabídnout výhled z vnitřní části domu do všech světových stran a zároveň jim to umožnilo vytvořit krytý venkovní prostor, kam nepraží slunce po celý den.

Ve vnitřních prostorech také dominuje černá barva, která je ovšem doplněna mnoha výraznými barevnými doplňky a nábytkem, které rozbíjejí jednolitý dojem a dodávají domu veselost. Před domem se potom ještě nachází otevřená terasa s venkovním bazénem.

Na první pohled je zřejmé, že bydlení v takovém prostředí nezaručuje stejné pohodlí jako život v mírnějším podnebí, na druhou stranu jen těžko bychom hledali podobný výhled, jaký si dnes a denně užívají majitelé Black Desert House.

Foto: Marc Angeles